Simbolul pentru pace. Este recunoscut de toată lumea, mulți dintre noi îl folosim, dar oare câte persoane știu ce înseamnă cu adevărat?
Într-o zi de vineri, în 1958, mii de persoane s-au adunat în Piața Trafalgar din Londra pentru a protesta împotriva armelor nucleare. Ei răspundeau unui șir de teste nucleare efectuate de Marea Britanie, a treia națiune care a aderat la clubul nuclear după SUA și URSS.
În următoarele patru zile, cei mai viteji dintre ei au mers la Aldermaston, un mic sat situat la peste 50 de kilometri vest de Londra, unde au fost proiectate și stocate armele nucleare britanice.
Pe bannerele demonstranților a apărut pentru prima oară un nou simbol. Gerald Holtom, un designer și un pacifist, la dezvoltat în mod specific pentru marș cu doar câteva săptămâni în urmă. El credea că un simbol ar face mesajul mai puternic și a avut dreptate
Simbolul a fost adoptat în scurt timp de Campania pentru Dezarmare Nucleară (CND) și a devenit unul dintre cele mai recunoscute simboluri din istorie: semnul pentru pace, format din 3 linii în interiorul unui cerc.
„Este o capodoperă minoră cu putere majoră evocatoare”, a declarat criticul cultural, Stephen Bayley, într-un e-mail. „Vorbește foarte clar despre o epocă și o sensibilitate”.
„Este pur și simplu o reprezentare a epocii: lucrul obișnuit făcut extraordinar de bine”.
Designul este menit să reprezinte literele "N" și "D" - însemnând "dezarmarea nucleară" - așa cum apar ele în „alfabetul semafor”, folosit de marinari pentru a comunica de la distanță cu steaguri.
„O mulțime de oameni încă nu știu ce înseamnă cu adevărat: fără arme nucleare. Cei mai mulți cred că înseamnă pace. Dar cred că este important să știm adevăratul sens, deoarece amenințarea nucleară nu a dispărut. Este de fapt mai puternică decât oricând”.