Live acumTe cunosc de undeva! (r)
Prime Time 20:00Chefi la cutite Sezonul 9

Ce rasism? Cioară intră și iese din România doar pe calea aerului! Și numai cu ”TAROM”! Clar?

După ce profesorul Tismăneanu a postat imaginea cu ”ciorile de la Țăndărei”, lumea s-a aprins, acuzându-l de rasism. Cu 50 de ani în urmă, numele un demnitar comunist, tovarășul Gheorghe Cioară, se găsea pe buzele tuturor, după ce presa scăpase expresia ”s-a întors în țară pe calea aerului”. Cioară a fost decenii întregi ministru, primar al Capitalei, fiind cel care l-a propus pe vecie la conducerea P.C.R. pe Nicolae Ceaușescu

”Tovarășul Gheorghe Cioară a revenit în țară pe calea aerului”, a fost știrea apărută, în 1969, în presa vremii. Evident, au urmat multe demiteri, deși gluma a fost gustată...

Gheorghe Cioară s-a născut pe 23 februarie 1924 și, contrar a ceea ce s-a afirmat că s-ar fi născut într-o familie de rromi, nu este adevărat, văzând lumina zilei ca fiul unui blănar ce făcea căciuli la fabrica ”Cehoslovaca SA”. Pentru că familia se muta des, a ajuns la Liceul Militar din Cernăuți, apoi la cel de la Craiova. A trecut la ”Politehnica” din București, apoi la Leningrad, în U.R.S.S., la facultatea de construcții hidrotehnice.

Prin martie 1945 a decenit membru U.T.C. Apoi, câteva luni mai târziu, e uns la partid, la P.C.R. Pentru că este apropiat de toți liderii comuniști, pe 28 ianuarie 1953 devine Ministrul energiei electrice și industriei electrotehnice în Guvernul Gheorghe Gheorghiu-Dej. Va ocupa tot felul de funcții în diferite guverne (Ion Gh. Maurer, Manea Mănescu, Ilie Verdeț, Constantin Dăscălescu etc.) până pe 28 martrie 1985. În paralel, este ministrul României la CAER, devine președintele Comitetului de Stat pentru Știință și Tehnologie. Din 24 aprilie 1972, până în 19 iunie 1976 este Primarul Bucureștiului. Primește Ordinul Muncii clasa I, iar la Congresul al XI-lea al P.C.R., din 24 - 27 noiembrie 1974, urcă la tribună și, aici, propune ca tovarășul Nicolae Ceaușescu să devină președinte pe viață al acestui partid.

După ce s-a prăbușit cu avionul, Ceaușescu a împușcat, cu sânge rece, nouă oameni, cu mitraliera. ”Omul ăla mic mi-a dat un șut în burtă. Am sângerat cinci zile. Atunci l-am blestemat să moară cu mâinile la spate!

În 1969, numele său ajunge pe buzele tuturor. Pleacă la Berlin, la o consfătuire. Pe atunci, ”Scânteia”, oficiosul P.C.R., anunța toate aceste vești. După trei zile, ministrul de întoarce. Titlul, unul de senzație, spune așa: ”Tovarășul Gheorghe Cioară a revenit în țară, pe calea aerului, la bordul unei aeronave TAROM”. Logic, se declanșează o anchetă. Gluma e bună, e gustată de cine trebuie, dar urmează câteva demiteri. Tovarășul își continuă activitatea până în 1986, când iese la pensie, după ce a activiat, nepregetat, vreme de 33 de ani pentru propășirea scumpei noastre patrii, Republica Socialistă România. Decedează în ultima zi a lunii mai, 1993.

Ce rasism? Cioară intră și iese din România doar pe calea aerului! Și numai cu ”TAROM”! Clar?

Tovarășul Gheorghe Cioară se pregătește să decoleze spre Suedia, unde este invitat de omologul său pe probleme de comerț exterior. 1967

La 50 de ani după ce Gheorghe Cioară pleca și revenea pe calea aerului în România, profesorul Tismăneanu îl readucea în actualitate.

Recomandari