Căutare Live

Cel mai mare filon de safire din lume a fost descoperit accidental, într-o curte. Ce valoare fantastică are

Cel mai mare filon de safire din lume a fost descoperit accidental în curtea unui comerciant de pietre prețioase din Ratnapura, Sri Lanka. Muncitorii săpau în curtea sa atunci când au găsit pietrele prețioase

Cel mai mare filon de safire din lume are o valoare extraordinară

Shutterstock

Potrivit The New York Post, proprietarul pietrei a fost anunțat că muncitori au găsit pietre rare pe proprietatea sa. Atunci când echipa a început să sape, a găsit cel mai mare safir din lume, de 2.5 milioane de carate.

Bărbatul din Sri Lanka provine dintr-o familie ce a comercializat pietre prețioase de 3 generații. El a vrut să fie identificat doar după numele de familie, dar a oferit detalii despre cum a găsit piatra extrem de valoroasă, scrie Complex.

Safirul e de culoare albastră și o greutate de 510 kilograme, potrivit BBC. A primit denumirea de ”Serendipity Sapphire”.

Cum a fost descoperit cel mai mare filon de safire din lume și ce valoare are

Safirul descoperit în Ratnapura, Sri Lanka, are o valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari, potrivit experților.

Citește și: A găsit o piatră bizară pe aleea din fața casei, dar a fost surprins când a aflat ce e. Ce se ascundea în fragmentul căzut din cer

Proprietarul a angajat o echipă de constructori pentru a săpa un puț în curtea sa. Ăn timpul săpăturilor, angajații au descoperit safirul imens.

”Persoana care săpa puțul ne-a anunțat de pietrele rare. Mai târziu am găsit acest specimen imens,” a declarat Gamage, proprietarul pietrei, potrivit BBC News.

El nu a vrut să își ofere numele complet sau locația, pentru a-și proteja identitatea. Gamage a anunțat autoritățile locale că a fost descoperit filonul de safir, dar a durat mai mult de 1 an până când piatra a fost curățată de noroi și alte impurități, înainte să fie analizat și certificat.

În timpul procesului de curățare, unele pietre au căzut din conglomerat și s-a descoperit că acestea sunt safire de calitate.

Ratnapura e o zonă cunoscută pentru pietrele prețioase. Numele înseamnă ”orașul pietrelor prețioase” în limba locală. Sri Lanka e cel mai mare exportator de safire și alte pietre prețioase - anul trecut, țara a avut un profit de 500 de milioane de dolari din industria pietrelor prețioase și bijuterii.

”Nu am mai văzut un specimen atât de mare vreodată. Probabil s-a format în urmă cu 400 de milioane de ani,” a declarat dr. Gamini Zoysa, expert în pietre prețioase.

Citește și
colaj de imagini cu elena andreianu si crbl, langa oase si crbl la asia express
Cât de mult a crescut și ce frumoasă e fiica lui CRBL. Alesia moștenește frumusețea părinților
Cât de mult a crescut și ce frumoasă e fiica lui CRBL. Alesia moștenește frumusețea părinților
fotografie cu eclipsa de soare vazuta de aproape
Eclipsa de Soare 4 decembrie 2021. Cum ne afectează și ce rol are Venus retrograd, conform astrologului Minerva
Eclipsa de Soare 4 decembrie 2021. Cum ne afectează și ce rol are Venus retrograd, conform astrologului Minerva
colaj de imagini cu ioana tiriac imbracata in alb si negru
Cum arăta Ioana Țiriac înainte de schimbările făcute în ultima vreme. Fiica lui Ion Țiriac este foarte diferită
Cum arăta Ioana Țiriac înainte de schimbările făcute în ultima vreme. Fiica lui Ion Țiriac este foarte diferită
Mai multe articole

Potrivit experților, chiar dacă specimenul are o valoare mare, nu există garanție că toate pietrele din interiorul conglomeratului au calitate ridicată.

Cei din industria pietrelor prețioase speră că Serendipity Stone va atrage cumpărători și experți internaționali. Până acum, piatra nu a fost analizată și autentificată de experți independenți internaționali.

Citește și: O femeie a dat peste o piatră albă pe o plajă, dar a trăit surpriza vieții când a aflat ce e! Acum e mai bogată cu 200.000 de euro

”E un specimen special de safir stea, probabil cel mai mare din lume. Datorită mărimii și valorii sale, credem că va trage atenția colecționarilor sau muzeelor,” a declarat Thilak Weerasinghe, directorul Autorității Naționale a Pietrelor Prețioase și Bijuteriilor din Sri Lanka, despre cel mai mare filon de safire din lume.

Connie Culp, prima femeie din SUA care și-a făcut transplant de față. Cum arăta înainte ca soțul său să o împuște... Kathy Jacobs are 57 de ani și este "cel mai în vârstă model", însă ea demonstrează că frumusețea nu are termen...
Ultimele știri