- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În 1961, în ”Arhivele Statului” din Sibiu, cercetătorul Dimitrie-Doru Todericiu găsește un manuscris - ”Varia II 374”, de o importanță covârșitoare. Redactat de Conrad Haas, un austriac stabilit în orașul transilvan, acesta prezintă, în detaliu, proiectul primelor rachete din lume - cu două etaje de ardere și cu trei etaje
În 1961, în timp ce studia ”Arhivele Statului” din Sibiu, cercetătorul și istoricul Dimitrie-Doru Todericiu dă peste ”Varia II 374”, un manuscris redactat în germana medievală, legat în piele, ce conținea 392 de file și 203 ilustrații în culori (roșu, albastru, verde, galben, maro și violet) și trei studii de artă militară. Îl botează ”Coligatul de la Sibiu” (”colligare” = a lega împreună) și-și dă seama că este vorba despre o lucrare incredibilă, pentru că în ea se făcea referire la primele rachete din lume, ”gândite” cu 500 de ani în urmă.
Una dintre schițele sibianului Haas, din monumentala lucrare ”Coligatul de la Sibiu”
Conrad Rudolf Haas se naște la Dornbach, lângă Viena, la 1509. Învață, de mic, latina, e atras de alchimie, părinții îl vor medic, dar el alege calea armelor. Devine, în scurt timp, ofițer la curtea imperială austriacă, iar în 1529 participă la războiul cu turcii în bătăliile din jurul Vienei Primul asediu). La 42 de ani, în 1551, e trimis la Sibiu, pentru a se ocupa de arsenalul orașului. Rămâne, până la sfârșitul vieții, aici, iar orașul îl adoptă imediat. Aduce cu el, de la Viena, manuscrisul, pe care l-a început acolo și la care va lucra patru decenii de viață.
”Coligatul de la Sibiu”, prezintă, pentru prima oară în istoria omenirii, tehnologia de construire a unor...rachete cu mai multe trepte. Vorbește, de asemenea, de combustibilii lichizi ce ar fi putut fi utilizați pentru propulsarea proiectilelor. Lista invențiilor ”sibianului” Conrad Haas este menționată în manuscris:
- rachetă cu douăp etaje de ardere (1529)
- rachetă de trei etaje (1529)
- baterie cu rachetă (1529)
- ”căsuța zburătoare” (1536)
- experimentarea principiului arderilor necesare la racheta cu mai multe etaje (1555)
- utilizarea aripioarelor de stabilizare având forma literei delta (1555)
Monumentul decidat memoriei lui Conrad Haas, din curtea Bibliotecii Academiei Române
Sunt descrise rachetele cu publere, autopropulsate, ce erau considerate de către inventatorul lor, fie mijloace de lansare a artificiilor la zilele festive, fie arme eficiente de luptă. Cu toate acestea, Haas s-a manifestat deseori împotriva utilizării invențiilor sale în scopuri militare. ”Sfatul meu este ca lumea să trăiască în pace, să nu mai fie război; muschetele să fie lăsate în tecile lor, ghiulelele bombardelor să nu mai împrăștie moarte si praful de pușcă să nu mai ia foc; astfel își păstrează Prințul banii și Armurierul viața ; acesta este sfatul pe care vi-l dă Conrad Haas”. Este greu de precizat dacă Haas a putut construi și lansa o rachetă după schițele sale, cert este că documentele rețin o ”înălțare”, pe la 1550. Conrad s-a stins la 1576, la 67 de ani. Și astăzi, lucrarea sa este considerată prima documentație și tehnologizare a rachetelor din Europa.