Live acum
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Patru anișori. Ți-a dăruit un zâmbet pe care să nu-l uiți! L-au omorât la scurt timp. Tatăl lui a încercat să îl salveze, dar mama a luat o decizie ce l-a ucis - FOTO

Patru anișori. Un zâmbet larg și doi ochi ce nu observă răul din lume. Ceasul lui nu mai avea multe ore până să se oprească, în momentul în care lui Istvan Reiner i-a fost făcut un portret în lagărul Auschwitz.

Istvan Reiner.

Istvan Reiner a fost născut în Miskolc, Ungaria, în 1940. Tatăl lui, evreul Bela Reiner, s-a convertit la religia protestantă, ca să își țină familia în siguranță. Nu a contat!

Într-o perioadă dintre anii 1943 – 1944, un ofițer austraic a fost trimis de armata germană să trăiască alături de familia lui Istvan Reiner, ca să îi decidă soarta.

Tatăl și fratele lui vitreg au avut noroc

Tatăl micului Istvan a făcut o încercare disperată de a-l salva. A încercat să îl trimită la Budapesta, ca să locuiască alături de o mătușă catolică, dar ea a refuzat să îl primească. Femeia nu a vrut să riște.

Familia lui Istvan Reiner s-a ținut departe de ghetouri timp de două săptămâni, oferindu-se să lucreze la o fermă din apropiere și sperând să strângă bani și să poată fugi de naziști.

Apoi, Bela Reiner și fiul lui vitreg, Janos (John) Kovacs, în vârtstă de 11 ani atunci – din prima căsătorie a soției lui Livia - au fost trimiși în lagărul Jolsva. Janos a reușit să evadeze în timpul călătoriei și a supraviețuit războiului, locuind alături de unele rude. Ți Bela a supraviețuit, în lagăr.

Patru anișori. Ți-a dăruit un zâmbet pe care să nu-l uiți! L-au omorât la scurt timp. Tatăl lui a încercat să îl salveze, dar mama a luat o decizie ce l-a ucis - FOTO

A ajuns la Auschwitz alături de mama și bunica lui. Un sfat prost ascultat de mama lui i-a adus moartea

În schimb, micul Istvan Reiner, mama lui, Livia Vermes, și bunica băiatului au fost deportați la Auschwitz.

La un moment dat, Istvan a primit o uniformă de prizonier, cu dungi, și un perforator de foi, cu care să se joace, înainte de a fi fotografiat.

La Auschwitz, Istvan Reiner a fost despărțit de mama lui, care a fost trimită la muncă în lagăr, după ce femeia a ascultat un sfat prost.

Mai exact, câțiva deținuți au sfătuit-o pe mama lui Istvan să își lase copilul cu bunica lui, pentru ca în procesul de selecție să poată primi un loc de muncă mai bun. Nu a știut atunci ce consecință urma să aibă decizia ei de a se conforma.

Micuțul a rămas în grija bunicii lui, dar nu pentru mult timp, căci au fost omorâți amândoi într-o cameră de gazare.

Mama lui a avut noroc să scape cu viață. După eliberare, Livia a divorțat de Bela. S-a recăsătorit în 1945, cu un polonez care a supraviețuit lagărului Dachau. A emigrat, în 1947, cu noul ei soț, Oscar în Statele Unite ale Americii. Janos i-a urmat la scurt timp și a studiat acolo.

Recomandari