Antena Căutare

COPITO DE NIEVE: Povestea lui FULG DE NEA, maimuța albinoasă, simbolul Barcelonei. A trăit 40 de ani, a avut 22 de copilași. Toți negri!

Pe ”Copito de Nieve”, ”Fulg de Nea”, vânătorii au vrut să-l ucidă în 1966. Era o maimuță albinoasă, ar fi însemnat un adevărat trofeu. Un zoolog spaniol a scos 85 de dolari, a cumpărat-o și a adus-o la Barcelona. După ”Sagrada Familia” și ”Camp Nou” a devenit al treilea simbol al catalanilor. A avut 22 de pui, niciunul cu a sa boală

Pe ”Copito de Nieve”, ”Fulg de Nea”, vânătorii au vrut să-l ucidă în 1966. Era o maimuță albinoasă. Un zoolog spaniol a scos 85 de dolari, a cumpărat-o și a adus-o la Barcelona. După "Sagrada Familia" și "Camp Nou" a devenit al treilea simbol al catalanilor. A avut 22 de pui, niciunul cu a sa boală


Jordi Sabater Pi
, curator la Centrul Zoologic Experimental din Ikunde, Guineea Ecuatorială, a auzit de caz, pentru prima oară, în 1966. Băștinașii fugăreau o maimuță ciudată, albă. Uciderea ei ar fi reprezentat un succes, un trofeu greu de egalat. Din ceea ce știa el, putea fi vorba de unica gorilă de acest fel din lume. Citise de existența altor primate, dar, din această specie, nu!

Vânătorii au fost de acord s-o prindă pe ”Nfumu ngui”, ”Gorila albă” și să i-i vândă tipului din patria lui Cervantes. Au cerut 85 de dolari pe ea, i-au primit. Gorila albă a devenit ”Copito de Nieve”, ”Fulg de nea” și a călătorit la Barcelona. Avea cam trei ori patru ani.

În 1967, cei de la National Geografic au realizat o primă pagină și ”Copito” a devenit faimoasă în întreaga lume. Vorbeam despre prima gorilă din lume cu albinism oculocutanat, subtipul 1 A.

”Fulg de nea” s-a instalat confortabil la Zoo din orașul catalan, unde a devenit un simbol. Nu numai al Grădinii, ci și al Barcelonei. A avut 22 de copii, 11 nepoți și trei strănepoți. Niciunul dintre ei nu l-a moștenit, toți au fost ”colorați” în negru. Ajunsese la 187 de kilograme și 163 cm. Din 1996 nu se simțea bine. Cancer de piele. Era jovial, deși părea un ursuz la prima vedere.

S-a stins într-un 24 noiembrie 2003. Se estimează că ar fi avut 39 - 40 de ani. Milioane de scrisori din întreaga lume au ceurt, atunci, clonarea sa, mai ales că Zoo din Barcelona îi prelevase câteva mostre de ADN. I-au făcut film, iar cușca în care a stat se păstrează și acum, ca un omagiu.

La mai bine de un deceniu de la plecarea ”Fulgului”, ”Copito” continuă să fie, indubitabil, vedeta Grădinii Zoologice din Barcelona.

Şi-a făcut operaţii estetice ca să îşi recucerească iubitul! Uite cum arată acum tânăra! Toţi au încremenit când au văzu... Avioanele viitorului vor fi transparente! Galerie foto ce îți taie răsuflarea!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x