Antena Căutare

Cum arăta în 1900 şi ce a devenit acum! Staţiunea Mamaia - de la un sătuc pustiu la "aspirator" de femei frumoase şi bani

În timpul verii, Mamaia e una dintre cele mai “cool” locaţii din România. Femei frumoase, lux, extravaganţă, cluburi şi distracţie la superlativ. La 1900, în schimb, era doar un sat mic, pustiu, populat de câţiva pescari.

În timpul verii, Mamaia e una dintre cele mai “cool” locaţii din România. Femei frumoase, lux, extravaganţă, cluburi şi distracţie la superlativ. La 1900, în schimb, era doar un sat mic, pustiu, populat de câţiva pescari.


La sfârşitul secolului al XIX-lea, Mamaia era un sătuc dobrogean costier tipic, cu pescari greci și lipoveni şi oieri români, denumirea provenind de la Mamai, un proprietar tătar al locului din vremea stăpânirii turceşti.

Povestea sa începe în jurul anului 1900, în urma extinderii portului Constanţa, când s-a căutat o locaţie nouă pentru ceea ce se numeau în acea epocă „băile de mare”. Întrucât faleza în zona actualelor staţiuni din sudul litoralului era foarte înaltă, iar plajele foarte mici ca dimensiuni, s-a preferat ca noua staţiune să fie amenajată la cinci kilometri în nordul oraşului, pe limba de pământ ce desparte Marea Neagră de lacul Siutghiol.


Primele construcţii din noul amplasament s-au ridicat în 1906, când apar şi primele cabine de lemn reunite sub două Pavilioane, terminate cu câte un foișor și o punte care înainta în mare. Inaugurarea a avut loc pe 22 august 1906, construcţiile fiind amenajate după planurile arhitectului peisagist E. Recont. Pentru a facilita accesul turiştilor către Mamaia (sau ceea ce acum înseamnă zona Cazinoului), între gara Constanţa şi staţiune se montează o linie de cale ferată pe traseul pe care astăzi se află Bulevardul Mamaia. Aceste construcţii au reprezentat centrul activităţilor turistice până la dispariţia lor într-un incendiu în 1920.

Articolul continuă după reclamă

Acum, spoturile de promovare scot în prim plan femeile sexy şi destrăbălarea din discoteci. Dar cum arătau ele în trecut? Pe 30 august 1912, în ziarul "Dimineaţa", apărea o reclamă foarte interesantă. Sexualitatea era încă de atunci o componentă a marketingului – afişul era însoţit de un slogan în partea de jos: „Băi de mare la Mamaia, unde cele două sexe se pot admira reciproc”.


Imediat după încheierea Primului Război Mondial, a început amenajarea staţiunii. În anul 1935 se construiește Cazinoul din Mamaia, iar în anul 1934 apare primul hotel. Încet, încet, totul a “prins aripi” şi au apărut din ce în ce mai multe construcţii.


În prezent, Mamaia a devenit un adevărat „aspirator” de femei frumoase şi bani. Asta doar pe timpul verii, căci iarna locul e amorţit. Aşa, ca fapt divers, la recensământul din 2002, staţiunea avea doar şapte locuitori permanenţi...

Sursa: historia.ro

N-aveam astăzi Casa Poporului, dacă tovarășul Ceaușescu nu vizita, în 1971, Coreea de Nord. Ziarul "Scînteia" ... Te enervează DEBANDADA? Cum să îţi faci curat în şifonier repede şi uşor? Nu credeai că poate fi atât de simplu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x