Oamenii Banjau trăiesc în largul coastelor Indoneziei de mai bine de 1.000 de ani, iar bărcile au devenit casele lor. Astfel aceștia își petrec o mare parte din viața lor în mare. Sunt, de asemenea, sunt foarte pricepuți la scufundări și la pescuitul cu sulițe, transmite unilad.com.
Inutil de spus că ei sunt, de asemenea, niște înnotători excelenți, dar au devenit cunoscuți pentru faptul că au capacități pulmonare extraordinare. Membri tribului se pot scufunda până la adâncimea uluitoare de 70 de metri, folosind doar un set de greutăți și o pereche de ochelari de protecție, fără vreun alt echipament care să îi ajute să respire sub apă.
Cum arată oamenii - pește din tribul idonezian Banjau. Cum reușesc să stea până la 13 minute sub apă
Melissa Ilardo, de la Universitatea Cambridge, a studiat oamenii din Banjau pentru doctoratul său și a explicat pentru BBC: „Se scufundă în mod repetat timp de opt ore pe zi, petrecându-și aproximativ 60% din timp sub apă”.
Cu toate acestea, nu oamenii din Banjau nu au doar abilități foarte bune de scufudare, ci se pare că au, de fapt, o mutație genetică unică - cunoscută sub numele de „gena nomadului marin” - care le oferă un mare avantaj. Potrivit cercetătoarei, „oamenii pești” indonezieni au spline foarte mari!
Citeștee și: Cum arată femeia cu cel mai mare cap din lume. Aceasta nici nu se poate mișca. De ce boală rară suferă
Splina joacă un rol major în răspunsul uman la scufundare, pentru că se activează atunci când un corp este scufundat în apă. În timpul acestui răspuns, splina se contractă pentru a injecta celule roșii din sânge oxigenate în circulație - lucru ce poate crește oxigenul din sânge cu nouă procente.
Așa se explică motivul pentru care o splină mai mare le-ar oferi oamenilor Banjau un avantaj genetic atunci când vine vorba de a-și ține respirația și de a înota sub apă. „Nu există prea multe informații despre splina umană în termeni de fiziologie și genetică, dar știm că focile adânime mare, precum foca Weddell, au spline disproporționat de mari”, a mai adăugat Dr. Ilardo.
„M-am gândit că, dacă selecția naturală a acționat asupra focilor pentru a le oferi spline mai mari, ar putea face același lucru la oameni. Noi credem că oameni din trib au o adaptare care crește nivelul hormonilor tiroidieni și, prin urmare, le mărește dimensiunea splinei
„În studiile pe șoareci, s-a demonstrat că hormonii tiroidieni și dimensiunea splinei sunt conectați. Dacă modifici genetic șoarecii pentru a avea o absență a hormonului tiroidian T4, dimensiunea splinei lor se reduce drastic, dar acest efect este, de fapt, reversibil cu o injecție de T4”, a mai explicat specialistul.
Cu toate acestea, deși oamenii din Banjau nu se scufundă în scop competitiv, este dificil să știi exact cât timp rămân sub apă. Dar, potrivit anecdotelor, oamenii din trib susțin că au rezistat sub apă și timp de 13 minute.
Din păcate, stilul de viață al acestor nomazi marini este în prezent amenințat. Din cauza felului lor nomad de a trăi, le pune probleme în a obține cetățenia, iar pescuitul comercial le-a devastat aprovizionarea cu alimente.
Dar dincolo de toate impedimentele, acești oameni extraordinari suntă dovada vie că selecția naturală, care este cu adevărat remarcabilă.
Cațelușul cu blană verde care a uimit internetul. Cum e posibil să fi venit pe lume cu o culoare atât de bizară... Care e culoarea anului 2024, aleasă de Pantone: „Este o nuanță caldă, care aduce tandrețe în viețile noastre”...