Este cazul și unui tânăr de 27 de ani, care, în anul 1909 a apelat la ajutorul unei publicații românești pentru a atrage atenția tinerelor domnișoare.
Bărbatul căuta o tânăra ”frumoasă, bine crescută”, care să nu fie mână largă și să dețină 5000 de cor., la fel ca el.
Cum suna anunțul matrimonial din 1909
Fotografia cu secțiunea din ziarul unde tânărul plătise pentru a-și face cunoscute dorințele a fost publicată de pagina de Facebook Reclame Vechi Românești 1840 - 1909.
Ea se intitula ”Anunț de căsători” și suna în felul următor: ”Un june rămân în etate de 27 de ani, comerciant în o fruntașe comună din aceste împrejurimi, având cunoștinte practice de boltă și un capital de 5000 cor., dorește cunoștința unei fete române în etate de la 17-22 ani, având următoarele calități: frumoasă, bine crescută, econoamă bună și să aibă și ea aceeași avere. Scrisorile să se adreseze sub numele ”June” la administrația Libertatea, care mi le va trimite”.
Ce pretenții aveau tinerii în 1909
Chiar dacă ”Junele” activa într-un domeniu diferit, la vremea respectivă era ceva obișnuit pentru ofițerii români să apele la această metodă pentru a-și întâlni sufletul pereche.
De exemplu, tot în 1909, un tânăr ofiţer al Armatei Române publica într-un ziar un anunţ mult mai detaliat decât cel de mai sus. ”Un tânăr inteligent, ofițer în rezervă, etate 29 de ani, cu un venit fix anual de 3000 cor., avere privată 6000 cor., și va moșteni 10-15 mii coroane, în lipsa cunoștinței pe această cale își caută soția vieții.
Caută o Româncă frumoasă, cultă, vieață nepătată, gospodară, fără caprițuri și pretensiuni, căreia-i place vieața la țeară și posede în numerar 6000 coroane, precum și mobile pentru 4 odăi.
Recerință principală: cât de puțin să știe căsni pianul, dar nu atât mai bine înverti lingura la foc. Numai ofertele la cari sunt alăturate și poza vor fi luate în considerare. Cel mai profund secret se asigură.
Ofertele sunt a se adresa la administrația acestei foi sub devisa ”Ce agonisește bărbatul, femeia să știe cruța”, se arată în textul deasupra căruia scris simplu ”Căsătorie”.