De ce se nasc acum mai mulți copii gemeni decât oricând altcândva în istorie. Explicația la care nu te-ai fi așteptat

În acest moment, se nasc mai mulți gemeni decât oricând altcândva în istoria umanității și cercetătorii au aflat motivul din spatele fenomenului.

Care sunt cei doi factori care cresc șansele unei sarcini multiple

Shutterstock

În ziua de azi, în medie, 12 din 1.000 de nașteri sunt cu gemeni. Statistica e cea mai mare din mai multe decenii și probabil cea mai mare din istorie, scrie Science Alert.

Potrivit cercetătorilor din cadrul Universității Radboud, din Olanda, Universității Oxford, din Marea Britanie, și Institutul Francez de Studii Demografice, bazele de date demografice din 165 de țări, din perioada 2010 și 2015 indică faptul că sarcinile cu gemeni au crescut.

În comparație cu date similare din anii 1980, probabilitatea de a naște gemeni acum e cu 30% mai mare, de la 9.1 sarcini cu gemeni per 1.000 de sarcini la 12 din 1000.

De ce se nasc mai mulți gemeni acum

Deși studiul a fost limitat de bazele de date din ultimii ani, cercetatării cred că au de-a face cu un record istoric.

Citește și: Meghan Markle este însărcinată cu fetiță. Primele imagini cu burtica de graviduță

”Numerele relative și absolute ale gemenilor din lume sunt mai mare decât au fost de la jumătatea secolului trecut și probabil cele mai mari din istorie,” a declarat sociologul Christiaan Monden, din cadrul Universității Oxford, scrie ScienceAlert.

Analiza s-a axat pe schimbările la nivelul populației la nivel global, pentru a înțelege schimbările de reproducere. Doar 7 din cele 112 țări pentru care existau date din anii 1980 au înregistrat o scădere a sarcinilor cu gemeni de peste 10% și multe se află în America de Sud.

În 74 de țări, numărul a crescut cu peste 10%, de la o creștere de 32% în țările din Asia, la o creștere de 71% în America de Nord.

Experții cred că această schimbare e cauzată de doi mari factori, primul fiind dezvoltarea tehnologiilor de reproducere, precum fertilizarea in-vitro, ce cresc șansele unei sarcini de succes prin fertilizarea și implantarea mai multor embrioni, proces ce crește probabilitatea să fie o sarcină multiplă.

Citește și: Gina Pistol a mărturisit totul fanilor ei! Ce schimbare a avut loc în corpul ei în ultimul trimestru de sarcină

Cel de-al doilea factor e alegerea părinților de a pune bazele unei familii mai târziu în viață. Un studiu similar realizat în Statele Unite ale Americii, realizat în urmă cu mai mulți ani, a descoperit că dincolo de vârsta de 35 de ani, femeile albe au șanse de 3 ori mai mari să aibă o sarcină multiplă, pe când femeile afro-americane au șanse de 4 ori mai mari.

Sarcinile multiple pot aduce complicații mai mari, atât pentru mamă, cât și pentru copii. ”E important pentru că sarcinile cu gemeni sunt asociate cu o rată mai mare a morții în rândul bebelușilor și copiilor și cu mai multe complicații pentru mame și copii în timpul sarcinii, în timpul nașterii și după,” a continuat Monden.

Ultimele știri