- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Echinocțiul de primăvară 2019 are loc în nopatea de 20 spre 21 martie. Astăzi ziua devine egală cu nopatea, eveniment ce marchează un echilibru perfect, o stare de armonie, o stare de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât și o transformare benefică a naturii noastre umane.
Echinocțiul de primăvară este momentul în care Soarele trece prin punctul de intersecție a elipticii cu ecuatorul ceresc. În același timp este momentul în care Pământul se află cel mai aroape de Soare. Începând e astăzi durata zilei va fi în continuă creltere, iar cea a nopții în scădere, până pe 21 iunie.
Potrivit Observatorului Astronomic din București: „După cum este cunoscut, mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite epoci ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spatiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptica (ce marchează de fapt planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27' .”
Tradiții și obiceiuri pentru 20 martie. Echinocțiul de primăvară
Strămoșii daci aveau numeroase ritualuri păgâne care celebrau echinocţiul de primăvară mai ales pentru importanța sa în creşterea fertilităţii pământului şi a naturii în general.
La Șinca Veche, unde se presupune că dacii aveau într-adevăr un locaș de cult în grotă, se obișnuia a se dansa dansuri rituale și diverse sacrificii cu ocazia echinocțiului de primăvară.
După convertirea la creștinism, ritualurile pentru echinocţiul de primăvară au suferit modificări.
Un obicei asimilat de către creștinismul românesc este aprinderea focurilor, un ritual ce semnifică arderea iernii. Acest ritual este cunoscut astăzi sub denumirea de Fecurile Sfinților.
Se crede că focurile şi rugăciunile sfinţilor ajută la depăşirea momentului crucial al echinocţiului, înclinând favorabil echilibrul dintre lumina şi întuneric.
Echinicțiul de primăvară mai este cunoscut și sub denumirea de începutul noului an agrar. Tradiția spune că la acest nou început de an, copii trebuie să bată ritualic pământul cu bețe sau ciomage, alungând frigul. Aceștia lovesc pământul în timp ce rostesc: „Intră frig sș ieși căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură.”
Horoscop. Cum te influențează SuperLuna, în funcție de zodie
Ultima Super Lună a anului va fi vizibilă în această seară. Va fi un spectacol fascinant pe cer, spun astronomii... Te plângi că stai prea mult la coadă? O bătrânică de 88 de ani merge o zi întreagă, pe jos, pentru o bucată de pâine! FO...