Antena Căutare

Efectele mai puțin știute ale aerului condiționat. Prin ce schimbări trece corpul tău

Pe timpul verii, aparatele de aer condiționat sunt folosite ore bune. În mașină, la locul de muncă și chiar acasă, acestea ne ajută să ne protejăm de temperaturile mari. Iată însă ce schimbări produce aerul rece în organism și când devine periculos aerul rece.

o mana cu o telecomanda pe care scrie 20 de grade in fata unui aparat de aer conditonat
Pe timpul verii, aparatele de aer condiționat sunt folosite ore bune. În mașină, la locul de muncă și chiar acasă, acestea ne ajută să ne protejăm de temperaturile mari. Iată însă ce schimbări produce aerul rece în organism. | Shutterstock.com

Experții avertizează asupra faptul că aerul condiționat poate deveni periculos dacă sistemul nu este bine curățat și ventilația este deficitară. De exemplu, dacă petreci timp într-un imobil dotat cu aer condiționat și ventilație slabă, ei spun că poți dezvolta „sindromul clădirii bolnave”.

Simptomele includ dureri de cap, tuse uscată, amețeli și greață, probleme de concentrare, oboseală și sensibilitate la mirosuri. Pentru a evita dezvoltarea acestei probleme, indicat este să ții ferestrele deschise și să schimbi des filtrele aparatului de aer condiționat.

Citește și: Femeia care s-a căsătorit cu tatăl fostului ei iubit. Cum arată bărbatul și ce diferență de vârstă e între ei

Dar aceasta nu este singura problemă pe care aerul condiționat o poate provoca. Iată ce efecte mai are acest aparat, dacă mentenanța sa nu este făcută cu simț de răspundere:

Efectele mai puțin știute ale aerului condiționat. Prin ce schimbări trece corpul

Aparatele de aer condiționat aspiră umiditatea dintr-o cameră pentru a reduce umiditatea și a o răci. Acest lucru poate trage și apa din piele, producând uscarea ei.

Pe de altă parte, lipsa umidității în spațiile cu aer condiționat poate usca ochii. Acest lucru produce iritații și mâncărimi și chiar încețoșarea vederii.

În plus, studiile arată că persoanele care lucrează în clădiri cu aer condiționat au mai multe probleme respiratorii (cai nazale iritate, dificultăți de respirație) decât persoanele care lucrează în clădiri cu ventilație naturală.

Citește și: Test pentru mințile de geniu. Identifică rezervorul de apă care se va umple primul. Rezolvă acest test în 20 de secunde

Specialiștii avertizează că aparatele de aer condiționat trebuie să fie curățate temeinic. În caz contrar, sunt șanse mari să ai dureri de cap.

Datele arată că spațiile interioare dotate cu sisteme de aer condiționat care nu sunt bine întreținute pot provoca dureri de cap sau chiar migrene. Un studiu a arătat că 8% dintre oamenii care lucrează în medii cu aer îmbâcsit au avut dureri de cap 1-3 zile pe lună, iar 8% au avut dureri de cap zilnice.

Oamenii de știință spun că dacă petreci mult timp în încăperi cu aer condiționat, vei resimți mai accentuat căldura și umiditatea. Asta pentru că temperatura ta ideală depinde în parte de cea la care ai fost expus recent.

Descoperă și care sunt efectele consumului de hamsii asupra otganismului. Ce spun cele mai recente studii ale nutriționiștilor.

Aerul condiționat poate avea unele efecte negative, dar nu există nicio îndoială că poate salva vieți atunci când temperaturile cresc. Odată ce temperatura corpului depășește 38 de grade, devii expus/ă riscului de epuizare de căldură. Simptomele sunt greață, crampe, amețeli, senzație de leșin și dacă continui să te încălzești, faci și insolație.

Citește și: Obiectul din mâna pescarului valorează milioane de dolari, dar când afli ce este, de fapt, e posibil să nu vrei să te apropii

Un alt aspect pozitiv a fost scos la iveală de un studiu realizat la Harvard în 2018. Cercetarea a arătat că studenții care locuiau în cămine fără aer condiționat în lunile fierbinți de vară au avut rezultate mai proaste la testele cognitive decât cei care aveau instalate aparate de aer condiționat.

Femeia care s-a căsătorit cu tatăl fostului ei iubit. Cum arată bărbatul și ce diferență de vârstă e între ei... Un angajat a primit, din greșeală, 286 de salarii în cont, iar șefii i-au cerut banii înapoi. Ce mesaj le-a transmis pri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x