- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Unul dintre principalele beneficii pentru cei ce stau “la curte”, este posibilitatea de a petrece mult timp în aer liber, în spațiu natural. Poți lua masa pe terasă, te poți juca prin curte cu copiii sau te poți bucura de povestiri și glume, cu familia ori prietenii, până seara târziu.
Adeseori, efectul este potențat când în peisaj apare și clasicul grătar sau, mai nou, un foc blând într-un fire pit care să încălzească simțurile (și la propriu și la figurat).
Pentru proprietarii de case cu grădini generoase și verande cochete, ultimul trend este dotarea grădinii cu un fire pit. Aceștia apreciază bucuria simplă de a petrece timp de calitate cu cei dragi, în jurul unui foc ce arde calm, relaxant, reducând stresul din agitația zilnică prin efectul de contemplare sau distracție generat de licărul flăcărilor.
Fire pit-urile sunt de mai multe feluri. Cele săpate în pământ sau zidite sunt cunoscute încă din antichitate, când romanii sau nomazii se adunau la sfat ori la gătit, în jurul focului. În ziua de azi, cele zidite au un focar din cărămidă (sau beton) în mijloc, în care se pun lemnele, iar în jur, în arc de cerc, asemenea unui amfiteatru, se zidesc băncuțe pentru cei ce se vor așeza lângă foc la povești. Și se decorează în funcție de stilul și imaginația peisagistului, executantului sau beneficiarului. Dezavantajul in cazul acestui tip de fire pit este că ocupă mult spațiu în grădină, este static și costă câteva mii de euro.
Alternativa mai prietenoasă și la îndemână (și care nu o exclude pe aceea a unui fire pit fix) este un fire pit mobil, ce păstrează din bucuria emoției unui foc de lemne și are câteva avantaje în plus.
- Este ușor de poziționat în diferite zone ale grădinii sau terasei, în funcție de dorința proprietarului.
- Este mai eficient ca preț, costul unuia (bun) fiind între 200-400 euro.
- Se poate curăța ușor – bolul (vatra) este detașabil, se curăță de cenușă, se poate spăla și apoi acoperi cu un capac. Astfel, îl folosești intr-un mod sigur și ușor.
- Nu murdărește, nu usucă solul sau vegetația, lemnele (sau cărbunii) arzând calm în bolul fire pit-ului.
- Fiind mobil, un astfel de fire pit poate fi luat de către proprietar și când merge în casa lui de vacanță (dacă are) sau în zone de picnic (atenție la respectarea legislației în vigoare). Astfel, beneficiază de aceleași senzații de relaxare lângă un foc de tabără blând sau își poate exersa talentul de chef pe grill-ull de deasupra fire pit-ului.
- Anumite modele pot fi accesorizate cu grill, devenind astfel și un grătar elegant și practic.
- Un astfel de fire pit aduce un plus în decorarea grădinii/terasei, chiar și atunci când nu este folosit.
În România fire pituri mobile pe lemne sunt disponibile la FIRE DECO. Acestea sunt fabricate din materiale de calitate premium și sunt foarte apreciate datorită designului modern, ce se integrează perfect în variate tematici ale grădinilor sau tersaselor. Vezi în secțiunea blog a magazinului firedeco.ro de ce merită să ai unul, cât și normele de siguranță ce trebuie respectate atunci când folosești un fire pit sau un grătar, ori când faci un foc de tabără.
Mai există și fire pit-uri pe gaz (alimentate de butelii speciale), ce au avantajul de a putea fi poziționate mai ușor chiar și în spații înguste (căci nu sar scântei), dar nu transmit același efect senzorial ca un foc pe lemne (miros, căldură, sunetul unic dat de trosnetul unor vreascuri reale). (Re)alimentarea cu gaz ar mai putea fi un inconvenient.
Oricare dintre cele trei variante ai alege, cu siguranță un fire pit iți va innobila grădina, devenind punctul principal de atracție al petrecerilor în aer liber din grădina ta, locul în care prietenii se vor strânge la povești. Și locul în care poți să vezi sclipirea flăcărilor din ochii iubitei, sau să meditezi cu un trabuc în colțul gurii și să gasești inspirație, contemplând flăcările calme ce-ți desenează idei prin gânduri.
Vezi aici un video de doar un minut pentru a-ti face o idee cat de simplu si relaxant este: