Puțini stiu că hărțile lumii sunt, de fapt, greșite. Dimensiunea continentelor e eronată, potrivit experților.
Dacă te uiți la o hartă obișnuită, ai putea crede că America de Nord și Rusia sunt ambele mai mari decât Africa.
În realitate, Africa e de 3 ori mai mare decât America de Nord și semnificativ mai mare decât Rusia, scrie Daily Mail.
Diferența neobișnuită a fost detaliată de un expert ce a creat o reprezentare a modului în care arată planeta în realitate.
Cum arată continentele în realitate
Potrivit reprezentării, numeroase țări (precum Rusia, Canada și Groenlanda) nu sunt atât de mari pe cât credem.
În majoritatea hărților, America de Nord și Groenlanda au mărimi similare cu Africa. În realitate, Africa e mai mare decât ambele.
De asemenea, în hărțile cunoscute, țările scandinave par mai mari decât India, care e, de fapt de 3 ori mai mare decât toate puse la un loc.
Neil Kaye, expert în datele climatice din cadrul Met Office, a creat o hartă mai exactă a lumii, ce arată că țările din emisfera nordică sunt mai mici decât cred cei mai mulți oameni.
Pentru a crea noua reprezentare, Kaye a folosit datele Met Office în programul Ggplot, după care a creat o proiecție stereografică.
“Am modificat manual unele dintre țările care sunt apropiate de Poli,” a scris Kaye pe rețelele de socializare pe care a publicat noua reprezentare. “Demonstrează că nu poți potrivi formele înapoi pe o sferă după ce le-ai pus pe plat.”
Cum au fost create hărțile moderne pe care le-am studiat la orele de geografie
Această diferență între realitate și hărțile lumii a fost cauzată de proiecția Mercator, ce a dat naștere hărților care apar în majoritatea claselor din școli din întreaga lume.
Această hartă a fost creată în 1596, pentru a ajuta marinarii să navigheze lumea. Cea mai mare dificultate în crearea unei hărți exacte e traducerea unei lumi sferice pe o hartă plată, problemă întâmpinată de cartografi de-a lungul secolelor.
Ca urmare a acestei dificultăți, au existat mai multe forme în care a fost reprezentată harta lumii, de la formă de inimă. la formă conică.
Această diversitate a hărților a dispărut treptat, după ce a fost introdusă harta inventată de Gerardus Mercator, în anul 1596.
Chiar dacă formele continentelor de pe hartă sunt corecte, mărimea nu e o reprezentare a realității, potrivit experților.
Se pare că mărimea continentelor din emisfera nordică a fost exagerată, în timp ce mărimea continentelor sudice a fost redusă semnificativ.
Gerardus Mercator a creat propria harta a lumii în 1596
Gerardus Mercator a fost un cartograf ce a ajuns renumit în întreaga lume datorită hărții lumii ce permitea reprezentarea rutelor de navigație în linii drepte.
Spre deosebire de contemporanii săi, Mercator nu călătorea foarte mult. În schimb, a învățat geografie din biblioteca sa, ce conținea peste o mie de cărți și hărți.
În anii 1580, a început să își publice atlasul (nume ales de el din mitologia Greciei Antice, în care Atlas era gigantul care purta lumea pe umerii săi).
Proiecția lui Mercator a reprezentat baza pentru multe dintre hărțile moderne, ce au ajuns în săli de școală din întreaga lume și continuă să fie folosite la orele de geografie și astăzi, deși, potrivit experților, sunt greșite.