Antena Căutare

Începuturile domeniului IT în România

Dacă în anii ‘50 România se situa printre cele opt țări din lume care reușiseră să construiască un calculator electronic, anii ‘90 au adus discrepanțe majore sub aspect tehnologic. În timp ce Statele Unite ale Americii se impuneau pe piața IT prin companiile mari, ca Intel (dezvoltatori de semiconductori), Microsoft (sisteme de operare), Oracle (baze de date), Cisco (networking), EMC (stocare), în România, pionierii viitoarei industrii IT de la noi își toceau coatele pe băncile facultății.

Începuturile domeniului IT în România

Practic, nașterea sectorului tehnologic din România coincide cu momentul în care niște tineri și-au terminat studiile universitare și au înțeles mult mai repede decât alții care erau tendințele vremurilor. Curajul și tenacitatea acestor pionieri înseamnă tot atâtea povești de succes ale unei industrii care reprezintă cel mai dinamic sector al economiei românești. Câteva dintre poveștile de la începuturile IT din România, în cele ce urmează.

Primii pași în IT

Proaspăt ieșit de pe băncile facultății, unde s-a specializat în calculatoare în ultimul an de studiu, Radu Georgescu înființa, în 1992, GeCAD NET, pentru ca doi ani mai târziu să înceapă dezvoltarea antivirusului RAV. În 2003, izbutea vânzarea tehnologiei antivirus către Microsoft, companie care ajunsese în România în 1992. Antreprenorul devenea, încet-încet, investitor. Acesta, care mai are în cont succese internaționale – precum achiziția ePayment de către fondul de investiții Naspers și vânzarea companiei Avangate, furnizor global de soluții eCommerce, către compania americană Francisco Partners – e cunoscut azi ca fondator al companiei de investiții Gecad Ventures.

Absolventul de matematică Ioan Talpeș a ajuns la Institutul de Tehnică de Calcul din Pipera după doi ani de predare la un liceu de industrie ușoară din Sighișoara. În 1990, lucra în informatică, făcea programare și nu-și imagina că va deveni creatorul colosului Bitdefender și că primii săi angajați vor fi foștii colegi de la Institutul din Pipera.

Articolul continuă după reclamă

Tot în facultate a încolțit și ceea ce avea să devină Tremend, companie specializată în consultanţă şi soluţii software, înființată de foștii colegi Ioan Cocan și Marius Hanganu. „Am fost colegi la Politehnică, la Calculatoare, şi o fostă profesoară ne-a recomandat unei companii cu sediul în Silicon Valley. Începând cu 2004, am avut ocazia să facem parte din echipa lor, am văzut cum lucrează şi ne-am conectat cu mediul profesional de peste ocean. Am înţeles că în România există programatori cel puţin la fel de buni cum sunt cei de acolo, am realizat că există şi acasă un potenţial foarte bun de a face software de calitate, că putem explora cele mai avansate tehnologii şi din Bucureşti“, își amintește Ioan Cocan.

Dezvoltarea sectorului IT și în provincie

Un capitol aparte în dezvoltarea domeniului IT de la noi a fost apariția în provincie a unei companii cu cele mai puternice evoluții în industria de înaltă tehnologie de la noi: EBS Romania, fondată fix acum douăzeci de ani la Cluj-Napoca de Daniel Metz. În 2013, compania avea să fie achiziţionată de grupul nipon NTT DATA, cu operațiuni de afaceri în mai mult de 50 de țări și regiuni, parte a NTT Group (Nippon Telegraph and Telephone), unul dintre liderii globali ICT (Information and Communication Technologies). În 2016, EBS Romania devenea oficial NTT DATA Romania, își dubla numărul de angajați și se axa pe integrarea și implementarea de sisteme IT.

„Am reușit să amprentăm evoluția industriei IT din Transilvania asumându-ne un rol de pionierat. Având clienții și proprii colegi în focus, am creat un model de performanță bazat pe valori organizaționale umaniste și pe un leadership autentic. Niciodată nu am uitat de unde am plecat și, atunci când ne-a fost greu, am muncit și mai mult. Am privit spre viitor, convinși fiind că rezultatele obținute sunt întotdeauna cel mai corect arbitru”, spune azi Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania, furnizor de servicii IT și integrator de sisteme, cu o echipă de peste 2.000 de specialiști în România și Serbia.

Întoarcerea la origini

Tot despre începuturile IT-ului din România, mai precis despre modul în care s-a impus pe piață un „unicorn” local ajuns lider mondial în automatizări software, este și povestea UiPath. Compania a fost înființată în anul 2005, la București, de Daniel Dines și de Marius Tîrcă, doi IT-iști români care lucraseră la mari companii din SUA și au decis să revină în țară. „Povestea UiPath a început la sfârșitul anului 2005 când mi-am lăsat locul de muncă de la centrul Microsoft. Tot timpul mi-am dorit să mă întorc în România să pornesc o companie. Şi atunci a fost momentul potrivit pentru mine. Totul s-a petrecut la sfârşitul unui ciclu de viaţă al unui produs Microsoft şi de aici mi-a venit ideea de a lucra în automatizări în procese de business", a mărturisit Dines, absolvent al Facultății de Matematică-Informatică, ajuns în America în anul 2000 din postura de programator.

Acestea fiind spuse, după ani de inovație și muncă asiduă, putem spune că România se numără astăzi printre țările cu potențial uriaș în domeniul IT, un adevărat hub de talente în acest sector.

Sursa foto: Shutterstock


159 de citate despre viață care să te motiveze în fiecare zi... VIDEO | Fenomen spectaculos pe cerul României. O cometă poate fi văzută cu ochiul liber...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x