Antena Căutare

Lacul din România de unde și vulturii beau apă. Vizitatorii se purifică în acest loc izolat

Lacul Vulturilor din Munţii Siriului este un loc de poveste din țara noastră, care atrage mii de turiști an de an. De aici, pot fi văzuți vulturi și capre negre înconjurate de un peisaj sălbatic miraculos.

Galerie
Lacul Vulturilor din Munţii Siriului este un loc de poveste din țara noastră, care atrage mii de turiști an de an. De aici, pot fi văzuți vulturi și capre negre înconjurate de un peisaj sălbatic miraculos. | shutterstock

Lacul Vulturilor, sau “Lacul fără fund”, se află pe partea estică a versantului Mălâia, la altitudinea de 1.420 metri, în Munţii Siriului. Denumirea de lac al vulturilor a fost dată de marele scriitor Alexandru Valhuţă. În însemnările sale făcute în opera sa, „România Pitorească”, acesta descrie peisajele mirifice și vulturii care înconjoară lacul.

Lacul Vulturilor din Munţii Siriului, un loc de poveste unde turiștii sunt învăluiți de frumusețile naturii, de puritatea apei și energia pozitivă a împrejurimilor

În vecinătatea ”Lacului Vulturilor” turiștii se pot întâlni cu tot felul de animale, printre care caprele negre, protejate de lege. Speciile pe cale de dispariție și-au găsit adăpost în acest spațiu unde omul nu s-a impus.

Marele scriitor Vlahuţă spune că Lacul Vulturilor ar fi fost “sălaşul de primăvară al vulturilor”: “Vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească, aici îşi învaţă puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufaşii regi ai înălţimilor”, notează Adevărul.

Articolul continuă după reclamă

Lacul nu are o adâncime însemnată, chiar dacă se numește “Lac fără fund”. Acesta are o apă pură de unde vietățile naturii se adapă. Lacul este periglaciar și se află pe suprafaţa comunei Chiojdu, din judeţul Buzău.

Citește și: “Grădina Zmeilor”, locul-miracol din România unde stâncile par a prinde viață sub ochii trecătorilor. Cum ajungi acolo

Denumirea de “Lac fără fund” se leagă de o legendă, potrivit căreia un cioban care s-ar fi săturat de munca sa cu oile, ar fi aruncat bâta în lac, iar mai târziu a găsit-o în Dunăre. Dându-și seama că instrumentul său specific muncii “l-a găsit” într-un alt colț al țării, el a revenit la meseria sa, gândind că acesta îi este menirea.

În zonă, turiștii se pot întâlni cu nea` Teo Cârdei, care de peste trei decenii este ghidul și pădurarul locului. Acesta a avut vreme de zece ani prieten de nădejde, un cățel de talie mică, care i-a făcut viața în sălbăticie mai ușoară: ”Bobiţă a fost fiinţa care mi-a făcut mai uşoară şederea în vârful muntelui. A scăpat de urşi şi lupi, care se perindau în jurul lacului mai ales iarna, însă a sfârşit în colţii altor câini”, povesteşte Teodor Cârdei, potrivit aceleiași surse.

Citește și: Planta care vindecă trupul și sufletul. Lidia Fecioru dezvăluie cum trebuie folosită: ”Tratamentul se face 2-3 luni"

Iluzia optică ce ascunde un test IQ. Câți iepuri vezi în imagine?... Locul din România unde crește singura plantă carnivoră ar fi sub blestem. De ce turiștii au fiori când ajung la Lacul Bă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x