Antena Căutare

“Grădina Zmeilor”, locul-miracol din România unde stâncile par a prinde viață sub ochii trecătorilor. Cum ajungi acolo

“Grădina Zmeilor” este un loc magic din România, de care s-au agățat multe legende privind pietrele formate din eroziune, despre care se spune că prind viață. Meteora României ascunde mai multe povești incredibile legate de zmei și de cucerirea lor pe acest tărâm de basm.

Galerie
Meteora României sau Grădina Zmeilor ascunde mai multe povești incredibile legate de zmei și de cucerirea lor pe acest tărâm de basm | Agerpres

Grădina Zmeilor din Sălaj este considerată una dintre cele mai frumoase locuri de la noi din țară. Şi, ca orice loc frumos, este plin de poveşti. Exact ca un om, fiecare stâncă din Grădina Zmeilor poartă un nume. "Eva", "Căpitanul", "Zmeul şi Zmeoaica" sunt câteva dintre denumiri.

“Grădina Zmeilor”, locul spectaculos din România unde stâncile par a prinde viață sub ochii trecătorilor

Românii au ales în ultimii doi ani să călătorească în ţară, în detrimentul străinătăii, pe fondul pandemiei şi al restricţiilor de circulaţie şi să redescopere destinaţii care merită să fie cunoscute precum rezervaţiile naturale ascunse din judeţele Cluj şi Alba sau satele pitoreşti din zona Banatului şi din secuime.

Turiştii pot avea parte de o aventură în Grădina Zmeilor, o rezervaţie naturală aflată la aproximativ 70 de kilometri de oraşul Cluj-Napoca, supranumită şi "Meteora României" graţie formaţiunilor geologice atipice de aici.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Locul cu apă sfântă din România, cel mai mare și mai cald din lume! Unde se află lacul în care te vindeci dacă intri

Grădina Zmeilor se află în judeţul Sălaj. E rezervaţie naturală protejată, întinsă pe cinci hectare, iar primăvara, este cel mai frumos acolo. Părţi galbene şi cenuşii, din stânci, se zăresc printre copacii înfloriţi. Zonă este deosebit de plăcută, datorită fenomenului geologic care există acolo şi anume eroziunea unei gresii din epoca neogenă. Aceste gresii au primit nişte forme bizare, frumoase.

Citește și: Orașul de lângă București care surprinde prin istoria sa. Cât de frumos este în Buftea și ce poți vizita

Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul și Sfinxul sunt numele formațiunilor bizare formate prin acțiunea înghețului-dezghețului, vântului, a apei și a proceselor gravitaționale.

Legendele care se leagă de "Grădina Zmeilor"

”În partea cea mai vestică a grădinii, mai mari, separate una de alta, sunt două stânci gemene. Sunt Zmeul şi Zmeoaica. Se spunea că aceste pietroaie se opreau zmeii să se odihnească atunci când mergeau după sare la Dej”, ne spune una dintre legende Alexandru Moşuţ, fost profesor de matematică şi un împătimit cunoscător al istoriei locale.

O altă legendă spune că zona era casa unor zmei care furau fetele oamenilor. Într-o zi, unul dintre ei a furat soarele de pe cer, însă un voinic a decis să îi înfrunte. După ce l-a învins, a găsit soarele şi l-a aruncat sus pe cer.

Citește și: Cum arată pensiunea din România unde poți locui ca în „Hobbit”. Locuințele sunt săpate într-un deal și oferă o priveliște de vis

Ceilalţi zmei au venit să îl ajute,dar au fost orbiţi de strălucirea neaşteptată. În acelaşi timp, una dintre fetele eliberate a rostit asupra lor o vrajă, iar zmeii au rămas acolo, transformaţi în stane de piatră.

De Grădina Zmeilor se leagă şi o altă legendă, a fetei Cătanii. ”La noi, cătane li se spune la femeile mai rele - li se spune aşa pentru că sunt autoritare şi au pretenţii de comandant. Legenda spune că, o astfel de femeia avea o fată, care s-a îndrăgostit, împotriva voinţei mamei sale, de un soldat.

Cum fata nu a renunţat la iubirea pentru tânărul militar, mama - cătană a blestemat-o să se transforme în stană de piatră”, povesteşte profesorul. Stânca - spune localnicul - putea fi văzute între celelalte stânci din rezervaţie până în urmă cu câţiva ani, când a fost doborâtă de procesele erozionale, potrivit Adevărul.

Cum poți ajunge la Grădina Zmeilor

Situat în județul Sălaj, arealul acestei rezervații naturale se află la 10 km distanță față de orașul Jibou, în bazinul Almașului, pe teritoriul vestic al satului Gâlgău Almașului, potrivit sportulsalajean.

Grădina Zmeilor se află în imediata apropiere a drumului național DN1H care leagă municipiul Zalău de Jibou.

Citește și: Colțul de rai din România. Locul deosebit din țara noastră unde poți înota cu delfinii. Puțini au auzit de el

Până la tărâmul de poveste, din DN 7, de pe Valea Oltului, temerarii au de parcurs un traseu de circa o jumătate de oră. Efortul de a urca până la „Grădina Zmeilor” e pe deplin răsplătit, iar priveliştea i-ar putea face şi pe cei mai sceptici călători să se gândească măcar două secunde la zmeii din poveştile bătrânilor. Vântul şi ploaia au săpat în stânci încăperi largi care comunică între ele, adevărate ascunzători în caz de nevoie.

Citește și: Pământul respiră, în sfârșit! Orașul din România care a devenit vârf de munte. Unde se respiră cel mai curat aer

Orașul de lângă București care surprinde prin istoria sa. Cât de frumos este în Buftea și ce poți vizita... Peștera gigantică din România care poate fi vizitată doar o zi pe an. Care e motivul și cum arată galeriile dispuse pe p...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x