Antena Căutare

Locul cu apă sfântă din România, cel mai mare și mai cald din lume! Unde se află lacul în care te vindeci dacă intri

România este o țară cu o mulțime de locuri spectaculoase, unde turiștii își găsesc nu doar liniștea, ci și vindecarea. Lacul Ursu, aflat în Sovata are cea mai mare concentrație salină de pe planetă, fapt ce îl face unic în lume, este foarte cald și aduce vindecare oamenilor.

imagine cu lacrul ursu din romania inconjurat de padurea verde Galerie
Lacul Ursu, aflat în Sovata are cea mai mare concentrație salină de pe planetă, fapt ce îl face unic în lume, este foarte cald și aduce vindecare oamenilor. | shutterstock

Potrivit însemnărilor profesorului Jozsa, după formarea Lacului Ursu din Sovata, în anul 1875, în zonă s-a dus vestea că această apă tămăduieşte diferite boli de tip reumatismal, iar după mai bine de o jumătate de secol aici a fost înfiinţată prima bază de tratament.

Cel mai mare lac helioterm din lume, cu cea mai mare concentraţie salină de pe planetă, Lacul Ursu din Staţiunea Balneoclimaterică Sovata, a împlinit 147 de ani de la formarea sa, fiind singurul căruia i se cunoaşte cu exactitate anul, ziua, ora şi minutul formării.

Lacul Ursu, aflat în Sovata și numit și ”Marea Moartă a Europei”, are cea mai mare concentrație salină de pe planetă, fapt ce îl face unic în lume. Oamnii își găsesc aici vindecarea

Pe baza unor cercetări efectuate de istoricul Jozsa Andras s-a stabilit că Lacul Ursu s-a format în anul 1875, pe data de 27 mai, la ora 11,00, pe locul unei păşuni pe care curgeau două pârâiaşe, care dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare.

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO.

Potrivit istoricului, în urma unei ploi torenţiale, apele au antrenat fânul şi resturile vegetale de pe păşune şi au obturat gaura din muntele de sare, iar în acest fel s-a ajuns la un lac cu o adâncime de aproximativ 3.000 de metri.

Alte studii arată că în realitate nu s-ar cunoaşte adâncimea lacului, neavând fund, iar altele că 3.000 de metri ar fi adâncimea muntelui pe care se află lacul, măsurătorile efectuate pentru omologarea recordului demonstrând că toate acestea sunt legende perpetuate în timp chiar şi de către oameni de ştiinţă, iar lacul are o adâncime exactă de 18 metri.

Începând din 1928, în Sovata există baza de tratament de pe malul Lacului Ursu, care a fost primul stabiliment balnear realizat în această zonă, urmând apoi baza de tratament de la Lacul Negru, în 1933, iar în 1973 baza de tratament de la Hotelul Sovata, actualul Hotel Danubius Health Spa.

Citește și: Locul unic din lume, unde 17 copaci cresc pe acoperișul unei biserici. Ce spun preoții despre minunea lăcașului Sfintei Teodora

Cercetătorul Jozsa Andras susţine, în lucrările sale, că Lacul Ursu este cel mai frecventat loc de către turiştii care vizitează Staţiunea Sovata, iar acesta, cât şi zona din jur, deţine încă trei recorduri mondiale.

Un prim record mondial constă în faptul că Ursu este lacul helioterm cel mai mare şi mai cald din lume

Un prim record mondial constă în faptul că Ursu este lacul helioterm cel mai mare şi mai cald din lume, al doilea record că este singurul lac cu apă sărată din lume înconjurat de un munte de sare cu o vegetaţie bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp, iar al treilea record mondial - Lacul Ursu este singurul lac natural din lume a cărui dată de naştere se cunoaşte cu o precizie de un minut.

Citește și: Locul unic din România unde soarele răsare de două ori în luna iulie. Unde se întâmplă acest fenomen nemaîntâlnit în altă zonă

Lacul Ursu deţine cea mai mare concentraţie salină de pe planetă, are o temperatură de 29°C la suprafaţă şi poate ajunge chiar la 50°C la adâncimea de 1,5 metri şi este cel mai important dintre cele cinci lacuri cu apă sărată existente în staţiunea Sovata - Aluniş, Roşu, Verde, Negru şi Mierlei - primind denumirea datorită formei sale, care seamănă cu o blană de urs desfăşurată, potrivit Agerpres.

După deschiderea sezonului de balneaţie, undeva în luna iunie, straturile din lac se omogenizează, apa ajunge la 33-34 grade Celsius, iar apoi urmează în continuu să se răcească, mai ales din august, când încep nopţile răcoroase.

Creatură cu piele ca de piatră și dinți umani. Ce este ciudățenia marină descoperită de un pescar... Cum să păstrezi pe timp de vară brânza mai mult timp în frigider, fără să se altereze și fără să se facă ca o gumă tare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x