"Silent Night", un celebru colind de Crăciun, transmite un mesaj ce îndeamnă la linişte şi pace. Însă o analiză a istoriei acestui cântec dezvăluie evenimente speciale, în care au fost implicaţi soldaţi, un vulcan şi fermieri itineranţi din zone montane!
"Silent Night" este fără îndoială unul dintre cele mai cunoscute cântece din lume, iar acest colind de Crăciun a fost tradus în 300 de limbi, de la inuktitut, vorbită de inuiţi, şi până la zulu, limba vorbită de comunitatea omonimă din Africa de Sud.
Popularitatea sa maschează însă conflictele şi greutăţile gravate în istoria acestei melodii, ce a fost compusă şi interpretată pentru prima dată în urmă cu 200 de ani în Ajunul Crăciunului în Oberndorf, un mic oraş din Austria.
Cu ocazia acestei aniversări speciale, jurnaliştii de la DPA au publicat patru detalii mai puţin cunoscute despre acest colind celebru, ale cărui versuri vorbesc despre "pacea cerească".
MAI ÎNTÂI A FOST UN RĂZBOI
Atunci când locuitorii din Oberndorf, un oraş aflat în apropiere de Salzburg, au auzit "Silent Night" în timpul slujbei din Ajunul Crăciunului din 1818, ei aveau o nevoie profundă de consolare.
Rezidenţii încă nu-şi reveniseră de pe urma recentelor Războaie Napoleoniene, în care Franţa şi aliaţii ei au luptat contra unei coaliţii din care a făcut parte şi Austria.
După ce trupele împăratului Napoleon au părăsit în sfârşit oraşul Salzburg, ele au lăsat în urma lor o regiune sărăcită, care fusese obligată să găzduiască, să hrănească şi să finanţeze soldaţi străini.
"Populaţia locală era stoarsă de resurse", a declarat Sabine Veits-Falk, expertă în istoria oraşului Salzburg.
APOI A EXISTAT UN VULCAN
La scurt timp după ce colindul "Silent Night" a fost interpretat pentru prima dată, o explozie s-a produs la o distanţă de aproape 12.000 de kilometri, în Indonezia, care a provocat literalmente un nor uriaş ce a acoperit Europa.
După erupţia vulcanului Tambora în 1815, cenuşa vulcanică a călătorit spre vest şi a întunecat cerul de deasupra Europei, cauzând pagube importante în rândul culturilor agricole şi o perioadă de foamete, cunoscută sub denumirea de "anul fără vară", în 1816. Pentru locuitorii din regiunea oraşului Salzburg, noua tragedie s-a alăturat pagubelor provocate de război.
"Rezidenţii au ajuns la fundul sacului", a explicat Sabine Veits-Falk.
Creatorii colindului cunoscuseră sărăcia Versurile cântecului au fost scrise în 1816 de un preot local, Joseph Mohr, care l-a rugat pe învăţătorul şi compozitorul Franz Xaver Gruber să creeze o melodie pentru ele, pe 24 decembrie 1818.
Muncitori migranţi au răspândit colindul "Silent Night"
Călătoria acestui cântec în lumea întreagă a făcut mai întâi un ocol prin regiunea muntoasă austriacă Tirol, prin intermediul unui fabricant tirolez de orgi, care a auzit melodia în Oberndorf şi a adus-o apoi cu el în regiunea sa natală, Valea Zillertal.
Apoi, micii comercianți care călătoreau prin Germania au răspândit și ei melodia și astfel s-a răspândit în lume cel mai frumos colind!
Sursa: Agerpres
Fenomen periculos în 2019! Oamenii de știință sunt în stare de alertă! Ce se întâmplă... Solstițiul de iarnă 2018. Semnificația numărului 22. Cum ne influențează această zi...