Antena Căutare

Povestea Valentine's Day. Legenda tristă din spatele sărbătorii de Ziua Îndrăgostiților

Valentine’s Day sau ziua în care îndrăgostiții își celebrează iubirea are la bază o poveste mai degrabă tristă decât romantică. Legenda spune că Sfântul Valentin, cel devenit ulterior patronul iubirii, a fost de fapt un bărbat cu o soartă crudă.

Povestea Valentine's Day. Legenda tristă din spatele sărbătorii de Ziua Îndrăgostiților
Povestea Valentine's Day. Legenda Zilei Îndrăgostiților

Valentine’s Day sau ziua în care îndrăgostiții își celebrează iubirea are la bază o poveste mai degrabă tristă decât romantică. Legenda spune că Sfântul Valentin, cel devenit ulterior patronul iubirii, a fost de fapt un bărbat cu o soartă crudă.

Sfântul Valentin a fost preot și medic, care, împotriva legii romane, oficia slujbe de cununie cuplurilor creștine. Se crede chiar că a încercat să-l convertească pe însuşi împăratul Claudiu al II-lea. Potrivit legendei, drept pedeapsă, acesta a fost ucis cu pietre şi decapitat. Sfântul Valentin din Terni a fost martirizat în 269 d.Hr.și a devenit patronal iubirii, tinerilor și căsătoriilor. Ziua de 14 februarie a fost desemnată de Papa Gelasius I în anul 496 d.Hr.

Prin martirizarea Sfântului Valentin se înlocuia, astfel, o sărbătoare păgână, festivalul de fertilitate, în cadrul căruia numele tuturor fetelor nemăritate erau scrise pe bileţele și apoi erau introduse într-o cutie. Fiecare bărbat extragea câte un bilețel, iar fata aleasă devenea iubita lui pentru un an întreg.

Dragostea vindecătoare a Sfântului Valentin

O altă legendă a zilei de Valentine’s Day, dar de data asta una cu final fericit, demn de Ziua Îndrăgostiților, este cea despre dragostea pe care Valentin i-o purta fiicei oarbe a temnicerului său. Fata şi-ar fi recăpătat vederea în momentul în care a primit biletul de adio al acestuia, semnat „al tău Valentin“.

O altă poveste a Valentine’s Day spune că, de fapt, inițial 14 februarie era ziua celibatarilor, dar această zi a devenit ziua iubirii cuplurilor, pentru că fetele singure se ascundeau pe aleile întunecate ale satului lor, în speranţa de a fi găsite de bărbaţii singuri.

Primele momente când ziua de 14 februarie a devenit una care celebrează cu adevărat dragostea se înregistrează abia în secolul al XIV-lea, când au apărut primele scrieri de dragoste. Convinşi că 14 februarie este ziua în care păsările se adună, englezii încep să trimită bileţele de dragoste pe care le numesc "My Valentine". Geoffrey Chaucer menţionează această sărbătoare populară în scrierile sale din 1382.

Curiozități din istoria zilei de Valentine’s Day

Prima cutie de bomboane de ciocolată decorată pentru Ziua Îndrăgostiţilor a apărut la sfârşitul anilor 1800, iar cel care a venit cu această idee a fost Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul producător de ciocolată.

O altă curiozitate despre această zi este din epoca medievală, când femeile consumau alimente considerate "bizare" de Ziua Îndrăgostiţilor, pentru că, potrivit superstiţiilor, le-ar fi ajutat să-şi viseze viitorul soţ.

De asemenea, în fiecare an, de 14 februarie, în casa Julietei, care se află în Verona, Italia, sunt trimise peste 1.000 de scrisori adresate Julietei Capulet, celebra eroină din opera shakespeariană.

Citește și: Tradiții ciudate de Ziua Îndrăgostiților: cum se jelește singurătatea

Părintele Ilarion Argatu ne învată rugăciunea care împlineşte dorinţe. Cuvintele acestea fac minuni!... Noi previziuni sumbre despre 2019: Vom avea cutremure și dezastre naturale. Teroarea începe odată cu Noul An Chinezesc...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x