- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Valentine’s Day, Sfântul Valentin sau Ziua Îndrăgostiților este, în prezent, sărbătoarea iubirii în multe țări din lume, însă tradițiile și superstițiile legate de această zi diferă de la un popor la altul. Vezi cele mai bizare tradiții.
Valentine’s Day vs Dragobete, Ziua Îndrăgostiților în România
În România, Ziua Sfântului Valentin sau Valentine’s Day este o sărbătoare relativ nouă, importată din occident. Ziua Îndrăgostiților la români este de fapt celebrată, potrivit obiceiurilor populare, pe 24 februarie, de Dragobete, zi cu multe tradiții și superstiții. Așadar, în România, dragostea este celebrată de două ori în aceeași lună pentru că mulți dintre îndrăgostiți nu aleg între cele două, ci preferă să se bucure de iubirea lor în ambele ocazii. Românii își fac tot felul de cadouri de Valentine’s Day, de la declarații de dragoste, ieșiri la restaurant cu o cină romantică în doi, până la vacanțe sau daruri extrem de costisitoare.
Valentine’s Day sau Ziua Îndrăgostiților în Marea Britanie- cum își găsesc ursitul
Marea Britanie are, poate, unele dintre cele mai bizare tradiții și superstiții de Sfântul Valentin. În ziua cu pricina, femeile mănâncă omletă doar din albuș, cu sare și apoi își pun sub pernă patru frunze de dafin, fiecare dintre ele poziționată într-unul dintre cele patru colțuri ale pernei. Astfel, britanicele sunt convinse că-și vor visa ursitul.
Mai mult, tot în Marea Britanie, femeile obișnuiesc ca, de Valentine’s Day să împacheteze într-o bilă de lut numele bărbaților de care sunt atrase. Apoi scufundă bila în apă și se consideră că numele din prima bilă ieșită din apă este cel al ursitului.
Valentine’s Day sau Ziua Îndrăgostiților în Coreea de Sud - cei singuri, în doliu
Tradiția de Sfântul Valentin, din Coreea de Sud, este una cu totul inedită. Pe 14 februarie, persoanele singure poartă doliu. Femeile obișnuiesc să le dea ciocolată bărbaților, urmând ca după o lună, pe 14 martie, masculii să le facă reprezentantelor sexului frumos cadouri mult mai valoroase. Tot atunci, cei care nu au primit nimic pe 14 februarie, comandă mâncăruri cu tăiței negri și își jelesc singurătatea. Iubirea este sărbătorită de mai multe ori într-un an de către coreeni, ei având Ziua Sărutului, Ziua Trandafirului, Ziua Îmbrăţisărilor și multe alte prilejuri de a celebra dragostea.
Valentine’s Day sau Sfântul Valentin în Japonia
Tradiția din Japonia este, pe alocuri, asemănătoare cu cea din Coreea de Sud, în sensul că, pe 14 februarie femeile dăruiesc ciocolată bărbaților, dar cadoul diferă în funcție de natura relației. , „ciocolata giri“ (a obligaţiei) este cumpărată pentru şefi, colegi şi pentru prieteni apropiaţi şi nu are nicio conotaţie romantică. În schimb, „ciocolata honmei“ este făcută în casă, chiar de cea care oferă darul, şi ajunge la iubiţi şi soţi. Pe 14 martie, în Ziua Albă, bărbații întorc darurile, dar cu o valoare de cel puțin trei ori mai mare. În cazul în care valoarea darului este aceeași se consideră că acel bărbat vrea să pună capăt relației.
Valentine’s Day sau Sfântul Valentin în Italia
Și în Italia, Ziua Îndrăgostiților este cea în care fetele și-ar afla ursitul. Ele se trezesc dis-de-dimineaţă şi se duc la fereastră, unde asteaptă ca bărbaţii să treacă. Tradiţia spune că primul bărbat pe care îl vede, sau pe cineva care seamănă cu el, îi va fi soţ sau măcar iubit în anul respectiv. Cei care sunt deja într-o relație își fac cadouri dintre cele mai diverse, în funcție de imaginație și bugetul pe care îl au.
Valentine’s Day în Finlanda este Ziua Prieteniei
Valentine’s Day este de fapt, Ziua Prieteniei În Finlanda. Sărbătoarea se numește de fapt „Ystävänpäivä”, care se traduce mai exact prin Ziua Prietenilor. Aici, 14 februarie, este prilej de sărbătoare atât pentru cupluri, dar mai ales pentru prietenii apropiați și chiar colegi.
Scrisori amuzante de Ziua Îndrăgostiților, în Danemarca
În Danemarca, umorul este parte importantă în celebrarea dragostei, de aceea de “Valentine’s Day”, danezii îşi trimit scrisori amuzante numite “gaekkebrev” cu expeditor anonim. Dacă cei care primesc scrisoarea ghicesc şi numele expeditorului va trebui să îi dăruiască, la rându-i, un ou de Paşte.
Arderea amintirilor de Ziua Îndrăgostiților, în Franţa
Chiar dacă în prezent francezii au adoptat tradițiile altor popoare și își fac cadouri diverse, în trecut, aceştia mergeau din casă în casă pentru a-şi căuta partenerul; dacă cel ales nu răspundea cu aceeaşi atitudine, se făcea un foc în faţa casei pentru arderea tuturor amintirilor legate de persoana în cauză.
Ziua Îndrăgostiților sau Ziua Logodnei, în Scoția
Pentru scoţieni, Ziua Îndrăgostiţilor este un alt prilej pentru un nou festival, o zi propice anunţării logodnei sau ziua în care cei mai mulţi îndrăgostiţi se căsătoresc.
Vezi și: Cum este ziua de Valentine's Day pentru bărbați - Dan Badea
Cadouri inedite de Valentine's Day
De-a lungul timpului, de Ziua Îndrăgostiţilor, au fost dăruite o mulţime de cadouri impresionante. De exemplu, în 1557, Diane de Poitiers a primit din partea lui Henric al II-lea proprietatea regală din Chenonceau. De asemenea, în 1631, împăratul Shâh Jahân a construit Taj Mahal pentru soţia sa, Mumtaz Mahal, care a murit după ce a dat naştere celui de-al 14-lea copil.
Marmota Phil a spus cât mai durează iarna! Ce înseamnă că nu și-a văzut umbra atunci când a ieșit din bârlog ... Părintele Ilarion Argatu ne învată rugăciunea care împlineşte dorinţe. Cuvintele acestea fac minuni!...