Cu siguranţă ai folosit liniarul sau rigla atunci când erai la şcoală, poate unii o mai folosesc şi acum, însă puţini ştiu la ce foloseşte gaură de la capătul acesteia.
Răspunsul este destul de simplu, iar gaură de la capătul liniei are o utilitate şi nu este doar decorativă. Această se foloseşte la desenarea dreptelor între două puncte, uşurând astfel muncă celor care vor să facă o linie perfectă. Însă nu este singură utilitate. Gaură liniei mai are şi rolul de agăţătoare, astfel încât să o găseşti mereu şi să nu o cauţi minute în şir.
Rigla, numită şi linie, este un instrument folosit în geometrie, desen tehnic şi inginerie sau construcţii pentru a măsură distanţe (de obicei scurte) şi/sau pentru a desena linii drepte. Riglele erau făcute din fildeş şi erau folosite în civilizaţia din Valea Indului încă dinainte de anul 1500 i.Hr. Excavaţii la Lothal au scos la lumina o astfel de rigla cu o gradaţie de mai mică de o saisprezecime de tol (mai puţin de 2 milimetri).
La o rigla, gradaţiile încep de la sfârşit, adesea se găseşte un spaţiu liber între capătul riglei şi prima gradaţie. Riglele au fost făcute din lemn într-o largă varietate de mărimi. Metalul este folosit pentru rigle mai durabile, uneori colţuri metalice sunt folosite pentru o durabiliate mai mare atunci când rigla e folosită mai mult pentru trasarea liniilor drepte decât pentru măsurarea distanţelor