Pustnicul Zosima a murit în octombrie 2008, la peste o sută de ani. Despre sihastru se spune că ar fi avut darul profeției și și-ar fi prezis cu exactitate propria moarte, drept pentru care și-a săpat singur groapa cu o zi înainte.
Ucenicul lui, Ioan Baron, l-a îngropat, în munţii Giumalău, într-un loc pe care nimeni nu îl ştie. Există o legendă conform căreia pustnicul Zosima ar bântui şi acum pădurile din Munţii Rarău.
„O să fie mare măcel în oraşe. O să fie mai rău decât ţi-a spus părintele Pustnic. Roagă-te să te păzească Dumnezeu, că este greu de scăpat de ce o să fie. O să trăieşti şi o să vezi. Să te rogi lui Dumnezeu neîncetat", i-ar fi spus pustnicul Zosima ucenicului său Ioan Baron.
Pustnicul Zosima din Munţii Rarău a fost un sihastru ce nu a fost văzut mai de nimeni, multă lume considerând că, de fapt, la baza existenţei sale ar sta o legendă şi că pustinul Zosima nu ar fi existat niciodată.
Zosima nu a dorit să fie deranjat de eventuali pelerini
Se spune că pustnicul şi-ar fi prezis cu un an înainte moartea, nimerind data exactă. Înainte de a-şi da ultima suflare, Zosima şi-a săpat singur groapa, după care l-a aşteptat pe Ioan Baron, care l-a aşezat în mormânt şi a pus pământ peste el.
Ultima dorinţă a sihastrului a fost aceea de a nu-i fi pusă cruce deasupra mormântului pentru a nu şti nimeni unde este îngropat. Zosima nu a dorit să fie deranjat de eventuali pelerini, după trecerea în lumea de dincolo. Nimeni nu ştie astăzi unde este groapa pustnicului Zosima. Chiar se zvoneşte că sihastrul, de fapt, ar bântui pădurile de la poalele Giumalăului, fiind descris ca fiind un bătrân cu părul şi cu barba lungă până la pământ.
El se deplasa desculţ cu ajutorul a două beţe, nu vorbea decât noaptea şi tot timpul avea prin păr şi barbă frunze. Sihastrul nu prea mânca şi iarna nimeni nu ştia unde se adăposteşte.