Antena Căutare

Solstițiul de iarnă în decembrie. Ce este interzis să faci pe 22 decembrie, înaintea celei mai lungi nopți din an

Pe 22 decembrie, are loc solstiţiul de iarnă, când Soarele se află la cea mai joasă înălţime. De la această dată, până pe 22 iunie, durata zilelor va crește continuu. Implicit, durata nopților va scădea în mod corespunzător.

Solstițiul de iarnă are loc pe 21 decembrie

Soarele se află în emisfera australă a sferei cerești, la distanța unghiulară maximă de 23° 27′ sud față de ecuator. Soarele efectuează mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor și nopților.

Durata nopții este de aproximativ 15 ore și 10 minute (pentru București).

Solstițiul de iarnă este cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte a anului și reprezintă începutul iernii astronomice. Pe 22 decembrie este cea mai scurtă zi din an. După solstițiul de iarnă durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător.

Solstițiul de iarnă, tradiții și obiceiuri

Articolul continuă după reclamă

Obiceiurile românești din preajma solstițiului de iarnă păstrează amintirea jertfirii violente a zeului adorat prin substituirea acestuia cu arborele sacru, bradul sau stejarul, tăiat și incinerat simbolic în noaptea de Crăciun, cu taurul, reprezentat de o mască, Capra, Brezaia, Țurca sau Borița care, după ce însoțește unele cete de colindători, este omorât simbolic și, mai ales, cu porcul, reprezentare neolitică a spiritului grâului, sacrificat ritual la Ignatul Porcilor (20 decembrie).

Aceste evenimente erau marcate de străbuni prin obiceiul urcării pe munte, cu torţe aprinse, pentru a întâmpina răsăritul Soarelui şi a se închina acestuia, precum şi altor zeităţi.

După rugăciune, se ţineau petreceri cu foc, se cânta şi se dansa până la asfinţit, când oamenii coborau la casele lor. După cucerirea Daciei de către romani, substratul autohton al sărbătorilor de iarnă a fost îmbogăţit cu Saturnaliile şi Calendele lui ianuarie.

Pentru păgâni, aceasta reprezenta noaptea în care Marea Zeiță dădea naștere noului Soare, repornind astfel ciclul anotimpurilor. Romanii îi sărbătoreau în această zi pe Saturn, zeul recoltelor, și pe Mithras, zeul luminii.

Nu e glumă! Doi miri au primit la nuntă plicuri goale după ce invitații au folosit banii pentru a da dedicații. Nicolae ... A stat cu mortul în frigider! A păstrat cadavrul soţului în congelator, timp de zece ani, pentru a-i încasa indemnizaţia...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x