Antena Căutare

Moment istoric pentru NASA! Sonda Insight a ajuns pe Marte, după ”șapte minute de teroare”

Sonda InSight, care a decolat de pe Pământ la începutul lunii mai, a amartizat cu bine, luni seară, în jurul orei 22.00, ora României. Ea a trebuit să facă față „celor 7 minute de teroare”, timpul necesar pentru ca o probă să intre în atmosfera planetei Marte, la viteză hipersonică, apoi să încetinească și să ajungă cu bine la sol.

Sonda InSight, care a decolat de pe Pământ la începutul lunii mai, a amartizat cu bine, luni seară, în jurul orei 22.00, ora României. Ea a trebuit să facă față „celor 7 minute de teroare”, timpul necesar pentru ca o probă să intre în atmosfera planetei Marte, la viteză hipersonică, apoi să încetinească și să ajungă cu bine la sol.


Nu este pentru prima dată când o sondă este trimisă pe Marte, însă acest proces este unul foarte complex, iar studiile de specialitate au arătat că doar 40% din misiunile trimise pe Marte reuşesc să ajungă întregi pe suprafaţa planetei, scrie news.ro.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

NASA a anuțat că, din primele informații, sonda InSight a amartizat cu bine. Urmează în următoarele ore să se stabilească o conexiune pentru a intra în posesia datelor care pot confirma succesul deplin al primei faze a misiunii.

InSight a folosit pentru coborâre o traiectorie care a mai fost folosită o dată, în cazul lui Phoenix lander. Astfel, aceasta a pătruns în atmosfera planetei a o altitudine de 125 de kilometri şi a folosit paraşute, scuturi împotriva căldurii şi propulsoare pentru a reduce impactul temperaturilor foarte ridicate şi a scădea viteza de la 20.000 de kilometri pe oră la 10 kilometri pe oră înainte să atingă suprafaţa planetei.

Inginerii NASA nu vor şti în timp real dacă InSight a ajuns în siguranţă pe suprafaţa planetei Marte. Asta pentru că, din cauza distanţei, comunicaţiile între Marte şi Tera au o întârziere de 8,1 minute.

InSight va ajunge pe Marte lângă Ecuador, în partea vestică a regiunii numite Elysium Planitia. La 600 de kilometri spre sud se află în prezent rover-ul Curiosity.

După ce va ajunge pe suprafaţa planetei, InSight va începe să monteze mai multe instrumente necesare pentru toate experimentele geologice planificate NASA, un proces care se va încheia tocmai pe 2 martie. Abia atunci vor putea începe studiile pentru care InSight a fost trimis pe Marte.

Sursa: news.ro, the theverge.com

Reușita care a șocat lumea! S-au născut primii bebeluşi modificaţi genetic: Sunt două fetițe gemene... E agitaţie mare în serele din Arad! Cultivatorii aranjează de zor mii de ghivece de Crăciuniţe...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x