Căutare Live

Moment istoric pentru NASA! Sonda Insight a ajuns pe Marte, după ”șapte minute de teroare”

Sonda InSight, care a decolat de pe Pământ la începutul lunii mai, a amartizat cu bine, luni seară, în jurul orei 22.00, ora României. Ea a trebuit să facă față „celor 7 minute de teroare”, timpul necesar pentru ca o probă să intre în atmosfera planetei Marte, la viteză hipersonică, apoi să încetinească și să ajungă cu bine la sol.

Sonda InSight, care a decolat de pe Pământ la începutul lunii mai, a amartizat cu bine, luni seară, în jurul orei 22.00, ora României. Ea a trebuit să facă față „celor 7 minute de teroare”, timpul necesar pentru ca o probă să intre în atmosfera planetei Marte, la viteză hipersonică, apoi să încetinească și să ajungă cu bine la sol.


Nu este pentru prima dată când o sondă este trimisă pe Marte, însă acest proces este unul foarte complex, iar studiile de specialitate au arătat că doar 40% din misiunile trimise pe Marte reuşesc să ajungă întregi pe suprafaţa planetei, scrie news.ro.

NASA a anuțat că, din primele informații, sonda InSight a amartizat cu bine. Urmează în următoarele ore să se stabilească o conexiune pentru a intra în posesia datelor care pot confirma succesul deplin al primei faze a misiunii.

InSight a folosit pentru coborâre o traiectorie care a mai fost folosită o dată, în cazul lui Phoenix lander. Astfel, aceasta a pătruns în atmosfera planetei a o altitudine de 125 de kilometri şi a folosit paraşute, scuturi împotriva căldurii şi propulsoare pentru a reduce impactul temperaturilor foarte ridicate şi a scădea viteza de la 20.000 de kilometri pe oră la 10 kilometri pe oră înainte să atingă suprafaţa planetei.

Inginerii NASA nu vor şti în timp real dacă InSight a ajuns în siguranţă pe suprafaţa planetei Marte. Asta pentru că, din cauza distanţei, comunicaţiile între Marte şi Tera au o întârziere de 8,1 minute.

InSight va ajunge pe Marte lângă Ecuador, în partea vestică a regiunii numite Elysium Planitia. La 600 de kilometri spre sud se află în prezent rover-ul Curiosity.

După ce va ajunge pe suprafaţa planetei, InSight va începe să monteze mai multe instrumente necesare pentru toate experimentele geologice planificate NASA, un proces care se va încheia tocmai pe 2 martie. Abia atunci vor putea începe studiile pentru care InSight a fost trimis pe Marte.

Sursa: news.ro, the theverge.com

Reușita care a șocat lumea! S-au născut primii bebeluşi modificaţi genetic: Sunt două fetițe gemene... E agitaţie mare în serele din Arad! Cultivatorii aranjează de zor mii de ghivece de Crăciuniţe...
Parteneri
Zodii norocoase în dragoste pe data de 14 august 2022. Nativii care își găsesc sufletul pereche
Catine.ro
Ultimele știri
x