Dupa bucuria si entuziasmul generate de amartizarea robotului Curiosity pe solul martian, luni, la ora 05.32 GMT, savantii de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena si-au reluat imediat activitatea, pentru a verifica daca acesta este operational. Iar dupa un prim set de teste, ce vizau instrumentele stiintifice de la bordul robotului, inginerii de la NASA au inceput sa verifice, in noaptea de luni spre marti, starea in care se afla dispozitivele de comunicare montate pe Curiosity. Apoi, la nici 24 de ore de la amartizare a sosit pe Terra si prima serie de fotografii de pe "planeta rosie".
Astfel, primei fotografii, ce prezenta umbra lasata de robot pe solul martian, i s-a adaugat o alta, reprezentand o imagine panoramica a Muntelui Sharp, in fata caruia a coborat Curiosity. Fotografia arata o suprafata vasta, plana, acoperita de pietre, din care se ridica masivul de culoare alba Sharp, un munte inalt de peste 5.000 de metri, pe care Curiosity urmeaza sa urce peste un an, pentru a analiza compozitia rocilor - unele dintre ele au o varsta de circa un miliard de ani. Cercetatorii nu stiu inca daca acea culoare alba a Muntelui Sharp se datoreaza zapezii, pentru ca fotografia este realizata in alb negru.
De asemenea, NASA a prezentat si o animatie video, ce prezinta ultimele minute din coborarea roverului Curiosity pe Marte si asezarea lui pe solul martian. Filmul a fost realizat prin punerea cap la cap a catorva sute de fotografii realizate de un aparat fixat sub robot. In aceasta animatie video impresionanta, ce poate fi vazuta integral pe site-ul NASA, se poate observa foarte clar desprinderea scutului termic, apoi coborarea vertiginoasa a robotului, dar si norul de praf provocat de rachetele cu propulsie inversata, actionate cu cateva secunde inainte de asezarea pe solul martian.
CITESTE totul despre Curiosity, robotul cat o Dacia Nova, parasutat de NASA pe Marte!
Foto: Intactimages / EPA