Antena Căutare

Tehnologia face minuni! Un american e din nou pe propriile picioare, dupa ce si-a creat o proteza bionica revolutionara

Un american care si-a pierdut piciorul drept intr-un accident va putea sa-si reia traiul normal pentru ca beneficiaza de primul picior bionic, o proteza care poate fi controlata cu ajutorul stimulilor dati de creier.

Acum patru ani, piciorul drept al lui Zac Wavter a fost retezat, peste genunchi, intr-un accident de motocicleta. Barbatul nu s-a descurajat iar acum a devenit primul american care foloseste un picior bionic, asemenea celor din filmele SF.

"E pasionant, e curat, e intuitiv. Am capatat din nou energie cand am stiut ca pot sa merg, sa ma deplasez", marturiseste americanul care pare sa se fi nascut a doua oara.

Zac poate, din nou, nu doar sa se deplaseze, ci chiar sa urce si sa coboare scarile. Noul sau picior executa miscari ale genunchiului si gleznei, imposibile cu o proteza obisnuita. Iar aceste miscari sunt controlate direct de creier, prin impulsuri nervoase captate de senzori conectati la computerul incorporat de proteza.

Zac Wavter este, el insusi, inginer de software si intelege perfect tehnologia care-i permite sa mearga din nou. Echipa care a realizat prototipul il considera nu doar primul sau beneficiar, ci si un colaborator.

Institutul de Reabilitare creeaza intr-adevar noi posibilitati in domeniul protezelor si este minunat sa pot contribui si eu, sa-i ajut sa faca progrese in noi domenii de cercetare.

Realizarea protezei a fost finantata, cu opt milioane de dolari, de Pentagon. Armata spera sa-i ajute, astfel, pe cei peste 1200 de militari carora li s-au amputat picioarele in razboaiele din Irak si Afganistan.

Urmareste editia integrala a Observatorului pe AntenaPlay.ro!

Trei tablouri identice au fost create, simultan, cu ajutorul unor roboti... Horoscopul sanatatii, cu Anca Martin: "Taurii, Leii, Scorpionii si Varsatorii trebuie sa se ingrijeasca foarte bine...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x