Căutare Live

Vine sfarsitul lumii? Mayasii moderni nu sunt deloc impresionati

Mai bine de 200.000 de turisti sunt asteptati, azi, la siturile arheologice de la Chichen Itza, Mexic, gratie mult mediatizatei date de 21 decembrie, anuntata ca ultima zi a lumii. Descendentii mayasilor, insa, sunt total neimpresionati de psihoza mondiala cu privire la aceasta data, afirmand ca toata aceasta atentie dauneaza culturii lor. Pe de alta parte, autoritatile mexicane se bucura de afluxul de turisti si de banii pe care acestia sunt dispusi sa-i cheltuie.

21 decembrie 2012 este ultima zi inscrisa intr-un calendar mayas care urmeaza un ciclu de 5.125 de ani. In anii '60, un profesor universitar american a interpretat aceasta data ca fiind una in care mayasii prevedeau un evenimet dezastruos, interpretarile sale fiind extinse in prezent si generand valva la nivel mondial.

"E o psihoza, o frenezie. Insa cred ca este daunatoare pentru societatea si cultura noastra", spune Vera Rodriguez, de 29 de ani, o descendenta a mayasilor care traieste in Mexic.

"Va fi o zi buna pentru afaceri, dar altfel, va fi o zi ca oricare alta", spune si Julian Nohuicab, alt descendent al mayasilor, de 34 de ani, un vanzator de bauturi racoritoare din orasul Coba, in apropiere de Chichen Itza.

Citeste continuarea articolului in Jurnalul!

FOTO! Stafia bunicului, martora la botezul nepoatei... Un soldat intors din Afganistan a avut parte de o mare surpriza. Si-a recunoscut cu greu nevasta...
Ultimele știri