Antena Căutare

Vineri 13 - zi cu ghinion sau nu? Ce superstiții trezește această dată și cum poți ține ghinionul departe

Prin tradiție, românii sunt oameni superstițioși. Fie că e vorba de pisicile negre, iele și alte duhuri, purtatul unui singur papuc sau șosete, fie că e vorba de temuta zi de 13, românii au o listă întreagă de lucruri pe care le evită în zilele ”aducătoare de ghinion”.

femeie în cămașă albă care ține degetul pe un calendar în dreptul datei de 13 care pică vinerea
Fie că sunt mit, fie că sunt realitate, superstițiile sunt unele dintre credințele populare bine înrădăcinate în conștiința românilor | Shutterstock

Românii sunt un popor superstițios. În ciuda credinței creștine, aceștia caută să evite orice le-ar putea aduce ghinion și țin cont de superstițiile din bătrâni. Fie că sunt mit, fie că sunt realitate, superstițiile sunt unele dintre credințele populare bine înrădăcinate în conștiința românilor.

Nici măcar venirea weekendului nu-i face să-și ia gândul de la toate lucrurile rele care se pot întâmpla în această zi. Aceștia fac tot posibilul să se protejeze de necazurile pe care ziua respectivă le-ar putea aduce.

Ce superstiții trezește ziua de vineri 13

Românii sunt hotărâți să țină ghinionul departe de ei prin orice mijloace posibil. Astfel că respectă cu strictețe sfaturile auzite din bătrâni.

Una dintre superstițiile puternice din mentalitatea populară este legată de ziua de 13. Aceasta este o zi de mare însemnătate și trebuie tratată ca atare.

Citește și: De ce mii de femei au ajuns să sărute și să pipăie o statuie din bronz. Nu o să-ți vină să crezi de ce fac acest lucru

Dacă 13 pică și vinerea, atunci lucrurile se complică și mai mult. Ziua de 13 este strâns legată de ghinion și de diverse lucuri rele.

Superstiția este atât de puternică, încât nu se aleg locuințe cu această dată și nici nu se sărbătoresc cununii atunci. Ba mai mult, dacă un copil este născut pe această dată, fix în ziua de vineri, se crede că nu va avea noroc niciodată, că va întâmpina numai greutăți.

Cu toate acestea, potrivit unei surse, se crede că dacă ziua sa de naștere va fi ținută secret, atunci îi va surâde norocul. Un alt mod în care va fi protejat de rele este să poarte un picior de iepure ucis la miezul nopții de un fermier sașiu.

De asemenea, dacă o femeie își va sărbători ziua într-o vineri 13, aceasta se va căsători și va avea un copil în mai puțin de un an.

Citește și: De ce nu este recomandat să purtăm aceleași haine două zile la rând. Există câteva superstiții legate de acest obicei

Iar dacă un cortegiu funerar taie calea unui om într-o zi de vineri 13, atunci persoana în cauză va fi urmărită de ghinioane. Și cine iese din casă în noaptea de vineri 13 va avea convulsii.

Multe dintre motivele pentru care 13 este considerat un număr nefast își au originea în Biblie, mai exact în imaginea lui Iuda, cel de-al 13-lea oaspete la Cina cea de Taină, care l-a trădat pe Dumnezeu.

Astfel că oamenii evită să invite 13 persoane la masă, să se căsătorească pe data de 13, ori să organizeze alte evenimente importante pe această dată.

De asemenea, ziua de vineri este una încărcată de conotații negative. Aceasta este ziua în care Iisus a fost crucificat, astfel că i s-a dat o conotație negativă.

Citește și: Semnificatia alunițelor de pe abdomen. Ce înseamnă dacă ai un astfel de semn pe corp

Cum poți ține ghinionul departe în zilele de vineri 13

Mulți români cred că în ziua de vineri 13, nu este bine să te aventurezi pe căi necunoscute și nici să călătorești. Cel mai indicat este să fii precaut și, dacă poți, să porți ceva roșu, pentru a te feri de deochi, dar și ceva de aur, acesta fiind un metal prețios care ține energiile negative la distanță.

De asemenea, potrivit unei publicații mondene, un alt sfat este să arunci un praf de sare peste umăr la ieșirea din casă, astfel încât să eviți să te cerți cu cineva.

Lista cu ceea ce nu trebuie să faci într-o zi de 13 care, pe deasupra, pică și vinerea

- nu trebuie să te căsătorești în această zi

- nu trebuie să fii a 13-a persoană la o masă, deoarece te vei îmbolnăvi grav

- nu purta negru, deoarece vei atrage doliul în familie

- nu te tunde pentru a nu avea parte de un necaz în familie

- nu te muta în casă nouă, deoarece vei avea ghinion.

Citește și: (P) Cele mai mari temeri când începi o carieră în IT

Toate aceste lucruri au un impact major asupra celor care cred cu tărie în ele, însă este de preferat să se ia în seamă faptul că sunt, de fapt, niște credințe populare care își primesc simbolistică chiar de la oameni.

O polițistă cu forme amețitoare a apărut pe terenul de fotbal și toți au amuțit. Cum arată tânăra care a făcut senzație... Iluzie optică virală! Crezi că găsești iguana din imagine? Află dacă ai privire ageră de vultur sau nu. Reptila nu e del...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x