Antena Căutare

Zoia, fiica și feblețea lui Ceaușescu, fuma „țigară din țigară”. Rebelă din fire, a sfidat toate regulile impuse de tatăl ei

Zoia, fiica soților Ceaușescu și cel de-al doilea copil al cuplului dictatorial, nu a corespuns niciodată profilului imaginat de părinții săi. Rebelă din fire, fata nu s-a putut adapta controlului strict impus asupra vieţii sale private.

Zoia, fiica soților Ceaușescu și cel de-al doilea copil al cuplului dictatorial, nu a corespuns niciodată profilului imaginat de părinții săi. Rebelă din fire, fata nu s-a putut adapta controlului strict impus asupra vieţii sale private.

Mama acesteia dorea o fiică- model și un exemplu de femeie comunistă, dorință pe care o avea și Nicolae, capul familiei. Însă Zoia sfida rând pe rând toate regulile casei. Nu o dată a fost surprinsă fumând, viciu la care nu arenunțat vreodată. Mai mult existau zvonuri conform cărora, tânăra s-ar fi și drogat.

Zoia fuma ca un turc

În 2012, ziariștii publicației Jurnalul Național au stat de vorbă cu un ilustru profesor de matematică, dacăl care a cunoscut-o pe Zoia. Printre alte amintiri, prof. Radu Gologan, membru al Institutului de matematică al Academiei Romane (IMAR), a rememorat imaginea tinerei cuprinse de viciul fumatului.

Momentele de „țigară din țigară” s-au intensificat odaă cu desființarea celebrului institut de matematică, instituție la care era angajată și Zoia. Atunci, Zoia și-a înecat amarul în țigări mai mult ca oricând.

."După câte știu eu pachețele sale cu țigări erau sigilate. Erau țigarete din import', a explicat Gologan. La observația reporterului cum că ele puțeau să conțină droguri chiar și sigilate, Gologan a răspuns: "Din nenumăratele discuții purtate cu ea și cu familia, știu că nu acceptă un astfel de comportament: de tipul drogatului. „Zoia a fost o persoană care a suferit o viață întreagă prin prismă poziției părinților săi și a relațiilor deficitare cu o parte dintre membrii familiei. O persoană care și-a dorit foarte mult să reușească în acest domeniu (matematică). Și prin prismă acestor divergente, contradicții, cu unii membrii ai familiei, nu a reușit”, a adăugat intervievatul. Cert e că „fetița lui Ceaușescu” și-a găsit în țigări un refugiu. Se întâmpla în 1975. Din acel moment, tânăra a suferit de depresie.

Un nume care nu a fost ales la întâmplare

Zoia s-a născut la data de 1 martie 1949. Numele ei este inspirat de cel al Zoiei Kosmodemyanskaya, eroină sovietică. Tiza ei, frumoasa fiică a Ceușeștilor, a urmat cursurile Liceului Petru Groza – fosta Şcoală Mixtă nr. 28 – şi, apoi, pe cele ale Liceului de Matematică- Fizică nr. 2, actualul Jean Monnet. Deși era boemă din fire, a cedat în cele din urmă presiunii din familie și a urmat o facultate cu profil real. Astfel că, la finalul anului 1971 a terminat cursurile Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii bucureştene cu media finală 9.71, iar examenul final l-a promovat cu media 10.Ulterior a obţinut chiar și titlul de doctor în matematică la aceeaşi universitate.

În 2006, Zoe Ceaușescu, fiica Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu, a decedat, la Spitalul Elias. Potrivit unor surse medicale, femeia de 58 de ani ar fi murit în locuința ei din cartierul Cotroceni, bolnavă de cancer.

Acum e mai simplu ca niciodată! Cum să te lași de fumat... Stindardul care a rezistat peste 2.000 de ani! Te-ai întrebat vreodată? De ce steagul României are culorile albastru, ga...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x