Antena Căutare

427 de "grasi" in carca lui Boc

Dupa ce presedintele Traian Basescu l-a criticat public pe "grasul" sistem bugetar care s-a catarat in carca "slabului" sistem economic privat, Guvernul incepe sa cante iar aria restructurarii agentiilor guvernamentale. Anul trecut insa, tot premierul Emil Boc a facut tam-tam pe comasarea celor 226 de astfel de institutii in doar 112 si reducerea cu 9.000 a numarului de posturi publice.

Rezultatele actiunii de anul trecut sunt insa invizibile, grasul s-a facut si mai gras, iar guvernantii ne asigura din nou ca pana la sfarsitul lunii vor veni cu un plan de reducere a agentiilor.

Potrivit unui document centralizator intrat in posesia Jurnalului National, in acest moment, bugetul de stat suporta finantarea a nu mai putin de 427 de agentii, autoritati si institutii publice fie independente, fie subordonate Parlamentului, Guvernului sau unor ministere. Guvernul are in subordine 20 de structuri, precum Agentia Nationala pentru Romi, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor sau Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat.

Campion la numarul de agentii si autoritati pe care le are in subordonare este ministrul Economiei, Adriean Videanu, sef, prin ministerul pe care il conduce, peste 77 de astfel de institutii. Cu finantare integrala de la bugetul de stat sunt doar sase, precum Agentia Romana pentru Dezvoltarea Durabila a Zonelor Industriale, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie sau Centrul Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine. Celelalte beneficiaza, in majoritate, de surse proprii de venit, dar si de subventii de la stat.

Ministerul Sanatatii are in subordine 69 de institutii, in cea mai mare parte spitale, urmat de Ministerul Culturii, cu 56 de institutii: Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, Biblioteca Nationala a Romaniei, Institutul National pentru Studierea Holocaustului, Centrul National al Cinematografiei, muzee, teatre, Centrul de Cercetare si Consultanta in Domeniul Culturii, Administratia Fondului Cultural National etc.

La Ministerul Transporturilor se gasesc alte 54 de institutii, iar Ministerul Administratiei si Internelor isi subordoneaza 32. Sub control parlamentar exista 15 institutii, printre ele numarandu-se Autoritatea Electorala Permanenta, Consiliul Legislativ, Monitorul Oficial, CNA, CNSAS, SRI, AIE, Consiliul National de Integritate, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Sursa: Jurnalul National

Mircea Geoana a convocat Biroul Permanent al Senatului pentru luni... PDL ii da "ultimatum" lui Geoana...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x