Antena Căutare

Adrian Nastase: ACTA ar putea transforma furnizorii de internet in furnizori de informatii

Intr-o postare pe blogul sau, fostul premier PSD Adrian Nastase atrage atentia asupra riscurilor ce pot decurge din semnarea ACTA, lege prin intermediul careia furnizorii de Internet ar putea fi transformati in furnizori de informatii.

"Semnat de Romania in „compania selecta" a Coreei de Nord, dupa cum a spus Ministrul Comunicatiilor, ACTA este un nou document despre care nu stim prea multe si care, in buna traditie a ultimilor ani, ajunge sa fie asumat fara nicio problema de actuala putere.

Imi pare bine ca documentul este supus dezbaterii publice, dar un pic prea tarziu dupa semnarea sa.

Eu nu spun ca este vorba de un act cu valoarea normativa - gresit in toate fundamentele sale. Nu pot contesta, si cred ca nimeni nu o poate face, ideea de proprietate intelectuala. Cu atat mai putin pot contesta dorinta cuiva de a-si proteja aceste drepturi.

Ceea ce pot contesta este insa ca, de dragul protejarii unor drepturi, putem sa incalcam drepturile altora.

Faptul ca furnizorii de Internet se transforma in furnizori de informatii catre detinatorii drepturilor de copyright este problematic, ca sa nu spun mai mult. Atentie! Nu vorbim de furnizarea de informatii catre institutiile abilitate - intr-un fel sau altul asta se intampla si acum - ci catre operatori „civili". Asta, pe langa multe alte aspecte care vor trebui intoarse pe toate partile, inainte de o decizie finala privind transformarea ACTA in parte a dreptului comunitar.

La nivel mondial, protestele impotriva ACTA au imbracat diferite forme. Spre exemplu, Raportorul european ACTA, europarlamentarul francez Kader Arif a demisionat, din cauza lipsei de transparenta si a dezbaterilor insuficiente in ceea ce priveste tratatul

(...)

In Polonia, in urma protestelor, Premierul Donald Tusk a decis ca procesul de ratificare al acordului de lupta impotriva pirateriei online sa fie suspendat (...) Si Primul-ministru al Cehiei, Petr Necas, a anuntat ca guvernul sau suspenda procesul de ratificare a controversatului acord international ACTA.

Din punctul meu de vedere, acestea sunt pozitii rezonabile si echilibrate, care trebuie sa fie adoptate si de guvernul Romaniei, de oricine ar fi el reprezentat", considera Adrian Nastase.

Foto: Intactimages / EPA

Adrian Nastase, despre MRU: Un premier sustinut politic de Traian Basescu... UDMR conditioneaza sustinerea Cabinetului Ungureanu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x