- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Intr-un articol postat pe site, intitulat sugestit "Suveranitate si gratiere", Adrian Nastase vorbeste despre ipoteza de a cere gratierea pedepsei si despre
Suveranitate si gratiere
Publicat noiembrie 7, 2012
Zilele trecute, l-am urmarit pe profesorul Emil Constantinescu, fostul presedinte al Romaniei, in dialog cu Emil Hurezeanu, dand, indirect, o lectie de demnitate nationala altor lideri politici din Romania. Intre alte comentarii notabile, domnul Constantinescu a subliniat reactia sa, transmisa la Bruxelles, in legatura cu cerinta impusa Romaniei (in perioada interimatului) ca presedintele sa nu acorde nici o gratiere.
Sigur, dincolo de faptul ca echipa PPE de la Bruxelles, Barroso – Reding – Day, in colaborare cu echipa Basescu – Macovei – Morar, aveau in vedere cazul meu, ascunzandu-l intr-o formula de principiu, dincolo de faptul ca aceasta interdictie, impusa liderilor de la Bucuresti, a confirmat faptul ca, in realitate, condamnarea mea a avut un caracter politic, comandat, dincolo de faptul ca nu aveam de gand si nu am de gand sa cer o gratiere a pedepsei, fiind nevinovat, dincolo de toate acestea, interdictia a fost si este umilitoare pentru statul roman, pentru suveranitatea sa.
Romania a fost tratata de unii functionari de la Bruxelles ca o colonie, lipsita de atributele suveranitatii. In esenta, exercitarea unei prerogative constitutionale (art. 94) a fost suspendata printr-o „directiva” politica de la Bruxelles. In doctrina clasica anglo-saxona „domeniul rezervat” al statelor este reprezentat de „onorea, interesele vitale si esentiale ale lor.” In cazul Romaniei, nu mai exista acest „domeniu rezervat”?
Este evident ca o astfel de decizie impusa Romaniei nu este specifica relatiilor in interiorul unei „federatii europene, bazata pe state-natiuni”, ci este asemanatoare relatiilor dintre o metropola si o colonie, dintre „licurici” si diversi „iubitori de licurici”.
Nu am comentat pana acum acest episod pentru ca aceasta decizie de la Bruxelles, ma viza in mod clar. In conditiile in care am declarat ca nu am in vedere sa transmit o cerere de gratiere, cu atat mai mult s-ar fi impus – in opinia mea – o reactie ferma din partea autoritatilor romane.
Demnitatea nationala nu se aloca cu portia de la Bruxelles in cadrul programelor de fonduri nerambursabile, ci se castiga, in timp, prin atitudini ferme, lipsite de echivoc, respectand demnitatea celorlati dar cerandu-le sa o respecte si ei pe a noastra.
Foto: Hepta
Traian Basescu primeste joi delegatia FMI la Palatul Cotroceni ... Victor Ponta: Videanu are prostul obicei de a iesi ”ca paduchele in frunte”...