CCR a decis în unanimitate anularea întregului proces electoral pentru alegerea preşedintelui României. Se așteaptă stabilirea unei date concrete şi un nou calendar electoral.
Această decizie vine cu doar două zile înainte de al doilea tur de scrutin. Decizia CCR s-a bazat pe documentele desecretizate de CSAT, care îl vizează pe candidatul Călin Georgescu.
În diaspora, porțile secțiilor de votare s-au deschis de dimineață, iar până în momentul deciziei magistraților peste 30.000 de oameni și-au exercitat dreptul democratic.
Secțiile din diaspora nu au fost încă închise, decizia CCR având nevoie de hotărârea BEC prin care votul să fie oprit în străinătate.
Ce reacție au avut oficialii în urma deciziei CCR de anulare a procesului electoral: „Decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale este...”
În urma acestei decizii istorice, au apărut mai multe reacții în online. Cei care au reacționat primii au fost George Simion, Marcel Ciolacu și Elena Lasconi.
Președintele AUR a postat un mesaj dur pe rețelele de socializare: „RUȘINE!!! Lovitură de stat în plină desfășurare! Nu ieșim în stradă, nu ne lăsăm provocați, acest sistem trebuie să cadă democratic!”
Marcel Ciolacu a aplaudat decizia CCR, menționând pe pagina sa de Facebook faptul că aceasta era „singura soluție corectă”.
„Decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale este singura soluție corectă după desecretizarea documentelor din ședința CSAT care arată că rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile prezidențiale trebuie reluate.
În același timp, anchetele autorităților trebuie să arate cine sunt vinovații pentru tentativa de a influența masiv rezultatul scrutinului prezidențial. Românii au nevoie de răspunsuri clare din partea autorităților, bazate pe dovezi solide, pentru că de această anchetă depinde în mod fundamental încrederea publicului în instituțiile statului și în procesele democratice care stau la baza funcționării țării.
Acum, sunt extrem de importante validarea mandatelor noului Parlament și realizarea unei majorități parlamentare pro-europene, care să susțină numirea rapidă a unui nou guvern, a cărui prioritate este continuarea traseului european de dezvoltare a României. PSD a semnat, alături de PNL, USR, UDMR și reprezentanții minorităților, un acord în acest sens și consideră că în acest moment partidele trebuie să pună mai presus de interesele proprii un singur obiectiv național – stoparea forțelor extremiste.
Numirea noului guvern pro-european este un semnal important pentru mediul economic și pentru investitorii străini, ținând cont de reacțiile îngrijorătoare din ultimele două săptămâni. Totodată, numirea noului guvern este esențială pentru a putea proteja veniturile românilor și pentru a construi un buget pentru 2025 care să garanteze continuarea proiectelor de investiții pe bani europeni”, a transmis el.
Citește și: „Alege ce urmează! Tu ești liderul” Observator Antena 1, informații la foc continuu în duminica votului
Elena Lasconi însă nu i-a împărtășit părerea, susținând că este o încălcare a democrației.
„Astăzi este momentul în care statul român a călcat în picioare democrația. Dumnezeu, poporul român, adevărul și legea VOR prevala – și îi vor găsi pe cei vinovați de distrugerea democrației noastre. Nu e vorba despre mine. Se prăbuseste economia, distrugeti democratia, duceti tara in anarhie.
Ar fi trebuit să mergem mai departe cu votul. Ar fi trebuit să respectăm dorința poporului român. Fie că ne place sau nu, din punct de vedere legal și legitim, 9 milioane de cetățeni români, atât din țară, cât și din diaspora, și-au exprimat prin vot preferința pentru un anumit candidat. Nu putem ignora voința lor! Președinții nu se numesc printr-o simplă semnătură sau prin negocieri de culise într-o democrație.
Știu că aș fi câștigat. Și voi câștiga pentru că poporul român știe că voi lupta pentru el, că îl voi uni pentru o Românie mai bună. Voi apăra democrația noastră. Nu voi abandona.
Condamn cu tărie ceea ce s-a întâmplat astăzi. Cred că au distrus tot ce am realizat cu greu în ultimii 35 de ani. Astăzi au distrus 35 de ani de muncă grea. Decizia CCR este ilegală, imorală și zdrobește însăși esența democrației – votul. O astfel de abatere ne va costa scump în anii care vin. Cu toții am văzut deja cum Putin râde de felul în care puterea politică de la București a gestionat aceste alegeri. Nu voi permite să devenim bătaia de joc a dictatorului de la Kremlin. Ajunge!
Felul în care propaganda rusească s-a răspândit necontrolat în țara noastră este o problemă foarte gravă, care trebuie să aibă consecințe. Însă trebuie să ne ocupăm de aceasta după ce organizăm alegeri libere de la un capăt la altul și arătăm întregii lumi cât de puternici suntem.
Voi câștiga președinția României pentru că românii știu acum că voi lupta pentru ei și pentru democrația noastră. Și voi lupta să mă asigur că adevărul și libertatea vor triumfa.
Dumnezeu să-i ajute pe români! Dumnezeu să ne ajute!”
Cine devine președinte interimar, după ce CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidenţiale
Mandatul președintelui Klaus Iohannis expiră la data de 21 decembrie. Cu două zile înainte de al doilea tur de scrutin, Curtea Constituţională a anulat primul tur al alegerilor prezidenţiale, pe baza documentelor desecretizate de CSAT, care îl vizează pe candidatul Călin Georgescu.
Astfel că, procesul electoral se va relua de la zero, însă nu sunt încă stabilite date pentru turul I și turul II.
Potrivit Constituţiei, funcţia va fi preluată de preşedintele Senatului, un preşedinte al Senatului care va fi ales după instalarea noului guvern. Dacă preşedintele Senatului refuză, atunci preşedinte va deveni preşedintele Camerei Deputaţilor.
Alegeri Prezidențiale 2024, turul II. Informații generale și știri actualizate complete, disponibile pe observatornews.r... Breaking News: Alegeri prezidențiale 2024. CCR a decis anularea primului tur. Ce scenariu posibil există într-o astfel d...