Antena Căutare

Alegeri prezidențiale 2019: Când începe campania electorală pentru turul II și ce se întâmplă cu votul prin corespondență

Alegeri prezidențiale 2019: Când începe campania electorală pentru turul II și ce se întâmplă cu votul prin corespondență

Alegeri prezidențiale 2019: Când începe campania electorală pentru turul II și ce se întâmplă cu votul prin corespondență
Alegeri prezidentiale 2019, turul al doilea

Alegeri prezidențiale 2019: Campania electorală pentru turul al doilea de scrutin începe pe data de 15 noiembrie, ora 00:00, iar plicurile celor care votează prin corespondenţă trebuie să ajungă în ţară până în 21 noiembrie

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că, între 15 noiembrie, ora 00:00 și sâmbătă, 23 noiembrie, ora 7:00, se va desfășura campania electorală pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Scrutinul se desfăşoară în aceleaşi secţii de votare ca la primul tur, iar plicurile celor care votează prin corespondenţă trebuie să ajungă în ţară până în 21 noiembrie. Cei care au ales votul prin corespondenţă trebuie să se asigure, înainte de a lipi autocolantul cu votat, că a intrat în turul al doilea candidatul pentru care optează.

Aceleași secții de votare și circumscripții electorale se vor folosi la turul II de scrutin ca și la primul tur, sub conducerea operaţiunilor electorale de către aceleaşi birouri electorale şi pe baza aceloraşi liste de alegători de la primul tur.

Alegeri prezidențiale 2019 Diaspora, turul II

La secţiile de votare din străinătate, se votează pe durata a trei zile, conform următorului program:

- vineri, 22 noiembrie 2019, între orele 12:00 – 21 :00;
- sâmbătă, 23 noiembrie 2019, între orele 7:00 -21:00;
- duminică, 24 noiembrie 2019, între orele 7 :00-21.00.

”Menţionăm că în toate cele trei zile există posibilitatea de prelungire a votării până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21:00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare”, a transmis, joi, AEP.

Potrivit legii, pot vota la secţiile de votare din străinătate cetăţenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate, indiferent de motivul prezenţei acestora pe teritoriul altei ţări - domiciliaţi, rezidenţi sau turişti.

Lista secţiilor de votare din străinătatea poat fi consultată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

”Alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care au primit plicul pentru votul prin corespondenţă trebuie să se asigure, înainte de a lipi autocolantul pe candidatul preferat, că acesta a intrat în turul al doilea. În cazul în care autocolantul este aplicat pe un candidat care nu a intrat în turul al doilea, votul este anulat. Plicurile cu opţiunile pentru turul ala doilea trebuie expediate astfel încât să ajungă la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă până cel mai târziu în data de 21 noiembrie 2019. Cei ale căror plicuri nu ajung până la termenul menţionat vor fi notificaţi şi îndrumaţi să se îndrepte spre cea mai apropiată secţie de votare”, a mai transmis AEP.

În ţară, au fot organizate 18.748 de secţii de votare, iar lista acestora poate fi consultată pe site-ul www.roaep.ro la secţiunea Management Electoral/Geografie electorală/Registrul secţiilor de votare.

Alegătorii pot afla la ce secţie de votare sunt arondaţi accesând www.registrulelectoral.ro.

Votarea în ţară are loc duminică, 24 noiembrie 2019, între orele 7:00 şi 21:00, cu posibilitatea de prelungire până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21:00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.

Citește și:

Alegeri prezidențiale 2019: Rezultate Finale anunțate de BEC pentru primul tur. Klaus Iohannis pe primul loc cu 37,82%

Teodorovici răspunde acuzaţiilor lui Cîţu: Sunt Al Capone aşa cum domnul Cîţu este şeful FBI. Nu ştie să citească un bug... Viceprimarul Bădulescu, unei consiliere USR: Doamna Ciceală, mi-e scârbă să te aud vorbind. Vezi-ţi de treaba dumitale, ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x