Live acumObservator 16
Prime Time 20:30iUmor

Alegeri prezidențiale 2019. Iohannis, în aceeași echipă cu Traian Băsescu și Ion Iliescu. Ce îi leagă pe cei trei șefi de stat

După victoria categorică din turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2019, Klaus Iohannis, candidatul PNL, continuă seria șefilor de stat cu două mandate, la fel ca Ion Iliescu și Traian Băsescu.

Klaus Iohannis a intrat în rândul președinților de stat cu două mandate

Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale 2019. Potrivit rezultatelor parțiale furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, după numărarea voturilor din 99,9% din secțiile de votare din țară, Iohannis a obținut 63,44% din totalul voturilor exprimate în țară, în timp ce Viorica Dăncilă a fost votată de 36,54%.

Klaus Iohannis a obținut primul mandat de preşedinte în 2014 când a câştigat cu 54,43%, învingându-l pe candidatul PSD, prim-ministrul în funcţie Victor Ponta (45,57%), pe fondul unei campanii negative privind obstrucţionarea votului din diaspora, lucru care i-a impulsionat pe românii din străinătate şi în 2019, când diaspora a beneficiat de o legislaţie nouă şi condiţii net îmbunătăţite de vot.

Fost profesor de fizică, Klaus Iohannis a avut patru mandate la Primăria Sibiu. Din punct de vedere electoral, Iohannis a reuşit performanţa să obţină mandatele de la prima candidatură, atât la Sibiu şi la Cotroceni în 2014. Mai puţin succes a avut la funcţiile în care era desemnat, nu a reuşit să ajungă premier în 2009 şi nici vicepremier în 2014.

Klaus Iohannis s-a lansat în politică în 2000, când FDGR a decis să aibă un candidat propriu la Primărie, cu scopul de a obţine mandate de consilieri locali. Ajuns întâmplător în acestă postură de candidat şi ulterior primar, după cum avea să recunoască el însuşi, Iohannis l-a învins pe social-democratul Ioan Cindrea, deşi în Sibiu mai locuiau doar câteva mii de saşi. Sibienii l-au votat masiv pentru că îşi doreau o schimbare în administraţia locală.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro