Antena Căutare

Ambasada SUA reitereaza mesajul lui Harry S. Truman despre Regele Mihai

Ambasada SUA la Bucuresti nu a raspuns direct scrisorii adresate ambasadorului Mark Gitenstein de co-presedintii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, in care acestia i-au solicitat sa se exprime in legatura cu declaratia presedintelui Traian Basescu despre Regele Mihai. In locul raspunsului direct, Ambasada a dat publicitatii doua documente.

Primul: alocutiunea celui de al 33-lea presedinte american presedintelui Truman referitor la monarhul roman, cu prilejul decorarii Regelui Mihai cu Legiunea de Merit (cea mai inalta distinctie militara americana). Al doilea: textul inscris pe placa de pe Memorialul Holocaustului din Bucuresti.

Iata ce a spus Truman despre cel pe care Traian Basescu l-a facut "tradator" si "sluga la rusi":

"Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei a dat dovada de un comportament exceptional de merituos in exercitarea unui serviciu remarcabil pentru cauza Natiunilor Aliate in lupta lor impotriva Germaniei hitleriste.
In iulie si august 1944, Natiunea sa, aflata sub dominatia unui regim dictatorial asupra caruia Regele nu avea niciun control, aliindu-se cu agresorii germani, el, Regele Mihai I, a reusit sa dea tel, directie si inspiratie fortelor interne, necoordonate pana atunci, care se opuneau conducerii dictatorului.
Desi capitala era inca dominata de trupele germane, pe 23 august 1944, in culminarea eforturilor sale, el insusi, din proprie initiativa si fara a se gandi la siguranta personala, a dat semnalul unei lovituri de stat ordonand garzilor palatului sau sa-l aresteze pe dictator si pe principalii lui ministri.
Imediat dupa, intr-o inspirata proclamatie catre tara, adresata la radio, el a informat Natiunea despre decizia lui de a scoate Romania de sub jugul nazist si a chemat Armata sa se intoarca impotriva trupelor germane si sa ucida soldatii, sa-i ia prizonieri sau sa-i alunge din tara.
Pusi in fata acestui frontal si puternic act din partea suveranului lor, raspunsul poporului roman si al Armatei Romane a fost imediat si din toata inima.
Rezultatul: in doar cateva zile, cea mai mare parte a teritoriului Romaniei a fost eliberat de sub controlul nazist, si principala linie a rezistentei germane pe frontul de sud-est a fost retrasa cu cinci sute de kilometri spre nord-vest. Prin judecata lui superioara, prin indrazneala actiunii sale si prin inaltul caracter al conducerii sale, Regele Mihai I a avut o contributie extraordinara la cauza libertatii si democratiei
".

Co-presedintii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu au aratat, in scrisoarea trimisa ambasadorului SUA, ca declaratiile presedintelui au minimalizat rolul maresalului Ioan Antonescu in deciziile luate si au incercat "mutarea vinovatiei exclusiv in zona Regelui Mihai, in ciuda realitatii consemnate si de sursele istorice, dar si de pozitiile publice exprimate de partenerii occidentali ai Romaniei".

Tot articolul, in Jurnalul National

Regionalizare: UDMR nu accepta varianta 8+2 a PDL... Basescu: Noile conditii Schengen nu se aplica Romaniei. Se recomanda respectarea acordului cu FMI si UE...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x