Antena Căutare

Aritmetica motiunii: Opozitia cauta 22 de "tradatori"

Pentru ca motiunea sa fie aprobata, cel putin 22 dintre parlamentarii puterii ar trebui sa fie contra Cabinetului Boc Consiliul Legislativ arata ca salariul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, nu ar trebui redus cu 25%

Cabinetul Boc vine astazi la Parlament pentru a-si asuma raspunderea pe masurile de austeritate. Ziua nu se anunta spectaculoasa, insa, ca procedura parlamentara, este practic un pas decisiv care poate duce spre aprobarea acestor masuri sau, din contra, la demiterea guvernului.

In aceasta zi, parlamentarii doar iau act de decizia guvernului, nu dezbat si nu voteaza nimic. Concret, prim-ministrul va citi in fata plenului reunit al Senatului si Camerei Deputatilor cele doua acte normative (Proiect de Lege privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, respectiv Proiect de Lege privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor).

Pentru ca sunt doua proiecte, conducerea celor doua Camere a stabilit ca vor avea loc doua sedinte de plen reunit, programate de la ora 16.00, respectiv ora 17.00.

Ulterior, opozitia are la dispozitie trei zile pentru a depune motiune de cenzura. PSD a anuntat ca maine va prezenta chiar doua astfel de motiuni, cate una pentru fiecare act normativ asumat de Executiv.

Conform regulamentului celor doua Camere, pentru fiecare motiune trebuie organizate cate doua sedinte de plen reunit (pentru citirea textului, respectiv pentru dezbateri si vot).

Calendarul va fi stabilit de conducerile celor doua Camere. Un calcul simplu arata ca, date fiind termenele obligatorii care trebuie respectate in aceste cazuri, procedurile parlamentare vor dura, in varianta optimista, pana pe 17 iunie. Potrivit ministrului Muncii, „daca legea privind reducerile de pensii va fi publicata in Monitorul Oficial dupa 15 sau 20 iunie, pensiile pe luna iunie nu vor fi reduse".

Opozitia cauta 22 de „tradatori"

Pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata trebuie sa intruneasca minimum 236 de voturi „pentru". Chiar si un vot mai putin va duce la anularea demersului de destituire a Cabinetului Boc.

Prin urmare, fiecare vot favorabil conteaza. Alianta PSD+PC si PNL au in total 214 mandate. In cazul in care toti senatorii si deputatii din opozitie vor fi prezenti si vor vota in favoarea motiunii, tot mai sunt necesare 22 de voturi favorabile din partea arcului guvernamental.

Votul este secret, cu bile. Pentru a scapa de suspiciunea de „tradatori", independentii membri ai UNPR au anuntat ca vor fi prezenti in sala, dar cel mai probabil nu vor vota deloc. Membrii UDMR (31) si cei din grupul minoritatilor (18) sunt de regula cei mai disciplinati sustinatori ai guvernarii, insa nu sunt excluse cateva voturi contra.

Din informatiile aparute in ultimele zile, „tradatorii" ar urma sa vina si din partea PD-L. Senatorul de Prahova Georgica Severin, de exemplu, a sustinut ca va vota motiunea de cenzura, dar cu precizarea ca va face acest pas „daca textul cu care va veni premierul Boc in plen ramane neschimbat". O nuanta care l-ar putea face sa se razgandeasca in ultimul moment.

O declaratie similara au facut deputatul de Iasi Daniel Oajdea si deputatul de Alba Clement Negrutiu. Sunt si alti democrat-liberali care sustin „pe surse" ca vor vota astfel incat Cabinetul Boc sa fie destituit, insa la acest moment este prematur de estimat daca opozitia va atrage de partea sa minimum 22 de nemultumiti. Asa cum s-a intamplat si la alte motiuni, negocierile vor avea loc pana in momentul votului.

Pentru a avea un control strict asupra votului colegilor din partid, unii dintre liderii democrat-liberali au lansat varianta ca toti senatorii si deputatii PD-L sa se abtina de la vot. In acest mod, cei care vor indrazni sa voteze risca sa fie exclusi din partid. O alta varianta luata in calcul este „votul la vedere", sub stricta supraveghere a liderilor de grup.


Tot articolul, in Financiarul

Geoana: Basescu are o solutie de rezerva daca Guvernul Boc va cadea... Saracia in varianta finala: Vezi ce taie Guvernul!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x