Antena Căutare

Barroso, asigurat de Basescu ca ANI va functiona ca si inainte

Presedintele Traian Basescu l-a asigurat joi pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ca Romania va avea o Agentie Nationala de Integritate (ANI) capabila sa functioneze in continuare si sa controleze averile demnitarilor, in ciuda ultimei decizii a Curtii Constitutionale care, practic, a desfiintat ANI.





Seful statului a mai anuntat ca a obtinut de la seful Comisiei Europene extinderea termenelor de implementare a proiectelor ISPA, evitandu-se astfel pierderea a 600 de milioane de euro, fonduri pe care functionarii romani nu au reusit sa le cheltuiasca in ultima perioada pe proiecte de profil.

CE a impus Romaniei, la data aderarii la UE, un mecanism de cooperare si verificare in domeniul Justitiei. Mecanismul de Cooperare si Verificare care are patru conditionalitati: Consolidarea transparentei si eficientei actului de justitie, in special prin consolidarea capacitatii si responsabilizarii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Raportarea si monitorizarea impactului noilor coduri de procedura civila si penala; Infiintarea, potrivit angajamentelor, a Agentiei de Integritate, cu atributii in verificarea averilor, incompatibilitatilor si a potentialelor conflicte de interese, precum si cu competenta de a adopta decizii cu caracter obligatoriu pe baza carora sa poata fi aplicate sanctiuni descurajatoare; Continuarea progreselor deja inregistrate in procesul de investigare cu impartialitate si profesionalism a faptelor de mare coruptie; Continuarea masurilor de prevenire si combatere a coruptiei, in special in cadrul structurilor administrative la nivel local.

Ultimul raport prezentat de CE, cel interimar de la 23 martie, a aratat ca in opinia CE, Agentia Nationala de Integritate a obtinut progrese si si-a extins activitatea, coopereaza cu doua agenti neguvermantale pe segmentul activitatilor de prevenire si a cresterii gradului de constientizare, in timp ce rolul Consiliului National de Integritate (CNI), ca si institutie de control a ANI, n-a fost exercitat in mod eficient.

Videanu vrea bani europeni, dar nu stie daca e compatibil cu marmura... Cazul Voicu: Costiniu, judecatorul penal, vrea la pensie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x