Antena Căutare

Basescu la OSCE: "Solutionarea conflictului transnistrean, prioritate pentru Romania"

Solutionarea conflictului transnistrean reprezinta o prioritate politica pentru Romania, a declarat presedintele roman Traian Basescu la summit-ul OSCE de la Astana

Basescu a reiterat ca Romania sprijina realizarea fara preconditii a discutiilor formale in formatul 5+2, cu respectarea deplina a normelor internationale si a integritatii teritoriale, suveranitatii Republicii Moldova.

"Pentru a aborda cu succes problematica conflictelor trebuie, in primul rand, sa obtinem rezultate tangibile, in reglementarea situatiilor din Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud si Nagorno-Karabakh, care greveaza asupra climatului de securitate in intregul areal al OSCE", a declarat seful de la Cotroceni.

Traian Basescu a mai spus ca singura metoda acceptabila ramane dialogul deschis, fara posibilitatea recursului la forta.

La acelasi summit, Traian Basescu s-a exprimat si pentru inlocuirea trupelor ruse din Transnistria cu forte de mentinere a pacii ale Uniunii Europene.

"Atentie! Nu vorbesc de trupe romanesti. Nici n-ar fi bine ca Romania sa fie implicata cu forte de securitate in Transnistria, exact pentru a da credibilitate unei inlocuiri a armatei ruse din Transnistria cu forte ale Uniunii Europene", a explicat presedintele roman.

In timpul reuniunii, asa cum s-a putut observa in fotogafiile oficiale, Traian Basescu si presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, au purtat discutii intense, mai ales ca, din cauza ca delegatiile oficiale au fost asezate in ordine alfabetica, cei doi au stat alaturi.

Administratia de la Tiraspol a avertizat OSCE sa nu ia decizii privind reglementarea conflictului din Transnistria fara participarea reprezentantilor regiunii. Tiraspolul recunoaste ca Presedintia asigurata de Kazahstan a permis obtinerea unor rezultate in privinta conflictelor in spatiul postsovietic si, in special, in ceea ce priveste Transnistria, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe transnistrean.

Foto: Intact Images

Guvernul, de acord cu "tigan" in loc de "rom"... Traian Basescu: "Situatia din Romania aparent este buna"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x