Antena Căutare

Basescu, la sedinta CSAT: MAI trebuie sa intervina in forta in cazul violentelor

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) s-a intrunit, joi, la Palatul Cotroceni, intr-o sedinta in care au fost abordate mai multe teme de interes national, printre care aderarea Romaniei la Spatiul Schengen. In comunicatul emis de Administratia Prezidentiala la finalul sedintei nu se precizeaza, insa, nimic cu privire la raportul pe care Traian Basescu l-a cerut Guvernului in legatura cu protestul politistilor din 14 septembrie. La intrunire s-a aprobat, in schimb, Strategia Nationala de Ordine Publica, Traian Basescu precizand ca Ministerul Administratiei si Internelor "trebuie sa intervina in forta in cazul violentelor".

Potrivit Presedintiei, in cadrul sedintei s-a discutat despre viitorul mandat al delegatiei Romaniei care va participa la Summit-ul NATO de la Lisabona, fiind aprobate liniile generale ale acestuia.

O alta tema pe agenda sedintei CSAT a constat in pregatirile pentru aderarea Romaniei la Spatiul Schengen conform calendarului stabilit.

"In cadrul sedintei au fost trecute in revista rezultatele evaluarilor realizate de catre Comisia Europeana si au fost stabilite prioritatile de actiune pentru perioada urmatoare. Concluzia discutiilor au fost ca Romania si-a respectat toate angajamentele la acest capitol", se precizeaza in comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Politici de toleranta zero in cazul incalcarii legii

Tot in cadrul intrunirii de joi a fost discutata si aprobata Strategia Nationala de Ordine Publica. Aceasta stabileste ansamblul obiectivelor majore pe termen mediu in domeniul ordinii publice.

"A fost stabilita ca prioritate in domeniul ordinii publice pentru perioada 2010 - 2013 intensificarea activitatii impotriva fenomenului infractional, in special asupra criminalitatii organizate si transfrontaliere si terorismului", precizeaza Presedintia.

Presedintele Traian Basescu a precizat la sedinta ca "Ministerul Administratiei si Internelor trebuie sa intervina in forta in cazul violentelor provocate de clanuri sau grupari din zona crimei organizate". In acest sens, seful statului a accentuat "necesitatea unei politici de toleranta zero in cazul incalcarii legii, inclusiv in situatiile in care se aduce atingere demnitatii si integritatii fizice a personalului M.A.I.".

Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni, intr-o declaratie de presa sustinuta la sediul MAI, ca asteapta ca la sedinta CSAT sa ii fie prezentat un raport referitor la manifestatia politistilor din 24 septembrie. Seful statului a precizat atunci ca isi va mentine decizia de a renunta la serviciile Politiei pana cand i se va prezenta raportul respectiv.

Combaterea evaziunii si strategia UE pentru Regiunea Dunarii

Grupul de lucru interinstitutional, creat in luna iunie pentru combaterea evaziunii fiscale, a prezentat la sedinta de joi o serie de rezultate obtinute de institutii ale statului pana in prezent. Printre acestea, instituirea de masuri asiguratorii asupra unor bunuri, aplicarea de contraventii, confiscarea de bunuri si numerar si instituirea de obligatii fiscale suplimentare.

Un alt subiect dezbatut in sedinta CSAT a fost Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii. Aceasta urmeaza sa fie adoptata de Comisia Europeana in luna decembrie a acestui an si agreata de Consiliul European in luna iunie a anului viitor.

"Obiectivul Strategiei este sa angajeze statele riverane intr-un proces de redimensionare a cooperarii regionale, pentru sustinerea dezvoltarii economico-sociale si atingerea obiectivelor politicilor comunitare integrate, inclusiv cele stabilite de Strategia Uniunii Europene 2020", se precizeaza in comunicatul Presedintiei.

UPDATE Curtea Constitutionala a amanat pana pe 6 octombrie verdictul pentru Legea pensiilor... CSAT: Romania si-a respectat toate angajamentale pentru aderarea la spatiul Schengen...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x