Antena Căutare

Basescu: Nici o vama nu trebuie sa ramana necontrolata. Portul Constanta, o prioritate

"Nicio vama nu trebuie sa ramana necontrolata, dupa ce am vazut ca s-a intamplat pana acum", a declarat joi presedintele Traian Basescu, intr-o conferinta de presa desfasurata la Palatul Cotroceni.

Presedintele Traian Basescu a vorbit, joi, in cadrul unei conferinte de presa de la Palatul Cotroceni, despre seturile de masuri care trebuie aplicate pentru cresterea competitivitatii Romaniei in raport cu tarile membre UE.

Seful statului si-a inceput discursul cu o serie de date statistice, care arata ca competitivitatea Uniunii Europene fata de Statele Unite este cu 25% mai mica, in timp ce cea a Romaniei este cu 52% mai mica fata primele 15 state membre UE.

In acelasi timp, Basescu a vorbit despre doua seturi de masuri care ar trebui adoptate in acest sens: primul vizeaza crearea unui mecanism european de stabilitate pentru a preveni orice derapaj in zona euro , iar al doilea vizeaza competitivitatea.

In cazul primei categorii de masuri, presedintele a considera necesara modificarea imediata a Tratatului de la Lisabona, lucru cu care Romania este de acord, avand obiectii doar la cheia de distributie a contributiilor.

Propunerile din cadrul acestor modificari vizeaza o cheie care ar trebui sa tina cont 50% de PIB si 50% de populatie, potrivit sefului statului. Acesta a precizat ca Romania are o contributie de 1% la PIB al UE, si de 4% la populatia Uniunii. Astfel, aplicarea acestei chei ar putea aduce pentru statul nostru o contributie de 2.5 miliarde la fiecare 100 de miliarde din fodul de interventie.

Cel de-al doilea subiect - pactul de competitivitate vizeaza consolidarea diciplinei fiscale, reflecteaza puternica in criteriul datoriei publice si creeaza un sistem de sanctiuni. De asemenea, pactul va extinde supravegheare economica asupra dezechilibrelor macro-economice si a competitivitatii.

Sursa: Antena3


Colaborarea dintre ACD si PSD, parafata in Alba, de Dragobete... 50% din membrii PSD au studii liceale, un sfert au varste de peste 60 de ani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x