Antena Căutare

Boc: Guvernul si-ar putea angaja raspunderea pe Codul Muncii

Premierul Emil Boc a anuntat, astazi, ca exista posibilitatea ca Guvernul sa isi angajeze raspunderea in Parlament pentru modificarile Codului Muncii, o decizie urmand sa fie luata dupa discutii in Coalitie si in Guvern.

Intrebat daca isi va angaja raspunderea pentru Codul Muncii, premierul a afirmat: "Exista aceasta posibilitate, urmeaza discutii in Coalitie si Guvern".

In privinta desfiintarii contractelor colective de munca, premierul a aratat ca exista mai multe opinii pe aceasta tema.

"Exista mai multe pareri. Si in randul patronatelor am vazut ca exista puncte de vedere diferite. Am propus o formula care sa concentreze esenta contractului de munca si regimul lui in legislatia speciala. In Codul Muncii sa avem o prevedere generala cu privire la acest regim, urmand ca discutia sa se fundamenteze atunci cand toate actele normative vor fi finalizate", a spus Boc.

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, ca ultimul domeniu care mai trebuie reformat de Guvern este cel al legislatiei muncii, actualul Cod al Muncii fiind unul depasit, "un factor de blocaj si de frana in obtinerea unui loc de munca".

Premierul se intalneste astazi cu sindicatele pentru noi discutii privind Codul Muncii, anunta Mediafax. Ultima forma a proiectului Codului Muncii releva ca toate prevederile referitoare la contractul colectiv de munca unic la nivel national sunt abrogate.

Perioada de proba va fi de maxim 90 de zile calendaristice, atat pentru functiile de executie cat si pentru cele de conducere, iar pentru acelasi post un angajator poate avea in proba mai multe persoane, dar, cumulat, nu mai mult de un an.

Sindicatele nu sunt de acord cu scoaterea contractelor colective de munca din viitorul Cod al Muncii, sustinand ca in acest fel regulile minimale ca timpul de lucru, conditiile de lucru, salariul minim, trecerea la coeficientii de ierarhizare care sa departajeze lucratorii vor disparea.

In opinia sindicalistilor, daca ramurile nu sunt definite, iar contractul de munca la nivel de unitate ajunge la mana angajatorului, este posibil ca lucratorii sa fie platiti sub valoarea lor.

Cele cinci confederatii sindicale au anuntat ca vor decide luni formele de protest, nemultumite de modificarile aduse Codului Muncii, care dezavantajeaza angajatii.

BPN al PDL i-a mandatat pe premier si pe ministrul Muncii sa finalizeze in cursul acestei saptamani Codul Muncii.

Sursa: Jurnalul National

Eckstein Kovacs la RFI: Nu exclud iesirea UDMR din Guvern, daca este necesara... Elena Udrea: "Antonescu si Ponta habar nu au cum este sa guvernezi"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x