Antena Căutare

Cadou pentru Obama: Romania suplimenteaza trupele din Afganistan

Unul dintre cei 11 lideri ai statelor din fostul bloc comunist care au aderat la NATO a venit la dineul oferit de Barack Obama cu un cadou special - mai multi soldati pentru Afganistan, scrie AP intr-un comentariu.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a anuntat ca tara sa isi va mari contingentul din Afganistan pana la 1.800 de oameni pana in septembrie, de la 1.072 de militari in prezent. Desi marirea numarului de soldati nu va face o diferenta enorma in teren, decizia vine la timpul potrivit pentru presedintele american, comenteaza Associated Press.

SUA angajeaza mai multe trupe in Afganistan pentru a contracara insurgenta talibana, insa state aliate precum Canada si Olanda incearca sa-si retraga soldatii de pe frontul afgan dupa un conflict care a durat opt ani sau sa-i angajeze in alte activitati decat cele de lupta.

Circa 87.000 de soldati americani sunt in prezent in Afganistan, iar circa numarul lor ar urma sa creasca la aproximativ 100.000 pana la sfarsitul verii.

Inaintea dineului cu liderul american, Traian Basescu a declarat ca va pleda pentru "solidaritatea si soliditatea relatiei UE-SUA", si a sustinut ca i se pare "inadmisibil ca unele state membre NATO sa considere ca si-au incheiat misiunea in Afganistan".
"As face mentiunea ca, in continuare, trebuie ca Alianta sa ramana solidara. Mi se pare inadmisibil ca unele state sa considere ca si-au incheiat misiunea in Afganistan. Este adevarat ca s-au atins cateva obiective, dintre care as mentiona doua obiective fundamentale - alungarea de la putere a talibanilor cu toata ideologia lor absolut terorista si nedemocratica, crearea conditiilor pentru ca in Afganistan sa se desfasoare alegeri libere, dar suntem departe de a putea spune ca misiunea din Afganistan este indeplinita . Cu atat mai mult cu cat in ultima perioada Alianta a fost in dificultate din punct de vedere militar. Pozitia Romaniei este ca, in baza articolului 5 din Tratat, toate statele membre NATO trebuie sa-si asume in mod egal responsabilitati pentru eliminarea elementelor teroriste din Afganistan si pentru aducerea Afganistanului in situatia in care institutiile unui stat sa functioneze, populatia sa aiba o perspectiva garantata de stat si nu pusa sub semnul intrebarii de terorism, de trafic de droguri si de alte amenintari asimetrice", a precizat Traian Basescu.

El a mai spus ca, pentru a-si asigura securitatea propriilor trupe, avand in vedere misiunile pe care le au de indeplinit, Romania si-a dublat in 2009 efectivele fata de 2008, trecand de la circa 500 de militari la 1038 de militari, iar pentru 2010 este prevazuta o crestere de 150 de militari.

"In penultima sedinta CSAT am constatat ca datorita misiunilor pe care le indeplinim, ne punem trupele in insecuritate daca nu marim efectivele cu inca 600 de militari. Deci, pana in luna septembrie, Romania va avea in Afganistan 1800 de militari pentru a-si putea indeplini misiunea si cu maxima securitate pentru trupele dislocate acolo", a explicat seful statului.

PDL da ordin de boicotare a Antenei 3 si Realitatii TV... Mesaj de condoleante din partea presedintelui Traian Basescu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x