Antena Căutare

Care este procedura pentru declanșarea alegerilor anticipate. Demisionează Orban?

Ludovic Orban a anunțat astăzi, în urma discuțiilor purtate la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, că au convenit organizarea alegerilor anticipate, susținând că reprezintă cea mai bună soluție pentru România. Care este procedura pentru declanșarea alegerilor anticipate. Demisionează Orban?

Care este procedura pentru declanșarea alegerilor anticipate. Demisionează Orban?
Demisionează Ludovic Orban? | http://hepta.ro/

Ce înseamnă alegeri anticipate? Această procedură permite scurtarea mandatului parlamentar. Această procedură poate fi declanșată la inițiativa președintelui României.

Astfel, preşedintele poate să dizolve parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea guvernului, în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Pentru ca președintele Klaus Iohannis să poată declanșa aceasră procedură, el trebuie să se consulte cu preşedinţii celor două camere şi a liderilor grupurilor parlamentare.

Nu trebuie să uităm că în cursul unui an parlamentul nu poate fi dizolvat decât o singură dată şi nu în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă (art. 89, alin. 2 din Constituţie).

De asemenea pentru a se ajunge la o solicitare de învestitură în Parlament, Guvernul în funcţie trebuie să îşi dea demisia sau să fie demis în urma unei moţiuni de cenzură.

Demisionează Ludovic Orban?

"Nu o să vă dezvălui strategia. Cert este că am convenit ca asta este cea mai bună soluție pentru România. Cu siguranță vom găsi cele mai bune soluții de a declanșa procedura alegerilor anticipate".

Legat de data la care vor avea loc alegerile anticipate, Ludovic Orban a declarat: "ar fi util și bine" să fie simultan cu localele sau la o dată cât mai aproape de alegerile locale. (...) Am desemnat un grup de lucru, o echipă de discuții. În ceea ce ne privește, asta e convingerea noastră că România are nevoie de alegeri anticipate".

Citește și: Hotărâre de ultimă oră. Ludovic Orban: „Am hotărât împreună cu preşedintele că pentru România cel mai bine este să organizăm alegeri anticipate”

Marcel Ciolacu: Primul semnal este că preşedintele Klaus Iohannis vrea să scape de Ludovic Orban... Barna: România are urgent nevoie de un parlament care să contribuie la buna guvernare, nu să o împiedice. Cu cât mai rep...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x