Ce înseamnă alegeri anticipate? Această procedură permite scurtarea mandatului parlamentar. Această procedură poate fi declanșată la inițiativa președintelui României.
Astfel, preşedintele poate să dizolve parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea guvernului, în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
Pentru ca președintele Klaus Iohannis să poată declanșa aceasră procedură, el trebuie să se consulte cu preşedinţii celor două camere şi a liderilor grupurilor parlamentare.
Nu trebuie să uităm că în cursul unui an parlamentul nu poate fi dizolvat decât o singură dată şi nu în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă (art. 89, alin. 2 din Constituţie).
De asemenea pentru a se ajunge la o solicitare de învestitură în Parlament, Guvernul în funcţie trebuie să îşi dea demisia sau să fie demis în urma unei moţiuni de cenzură.
Demisionează Ludovic Orban?
"Nu o să vă dezvălui strategia. Cert este că am convenit ca asta este cea mai bună soluție pentru România. Cu siguranță vom găsi cele mai bune soluții de a declanșa procedura alegerilor anticipate".
Legat de data la care vor avea loc alegerile anticipate, Ludovic Orban a declarat: "ar fi util și bine" să fie simultan cu localele sau la o dată cât mai aproape de alegerile locale. (...) Am desemnat un grup de lucru, o echipă de discuții. În ceea ce ne privește, asta e convingerea noastră că România are nevoie de alegeri anticipate".
Marcel Ciolacu: Primul semnal este că preşedintele Klaus Iohannis vrea să scape de Ludovic Orban... Barna: România are urgent nevoie de un parlament care să contribuie la buna guvernare, nu să o împiedice. Cu cât mai rep...