Antena Căutare

Cazul "Vila Dante": Emil Boc spune ca Traian Basescu nu a cerut casa, RA-APPS zice ca e resedinta

Balbaieli, acuzatii si explicatii in cazul "Vila Dante". Dupa ce miercuri premierul Victor Ponta a fost "ghidul" jurnalistilor la Vila Dante, prezentand-o drept viitoarea resedinta a presedintelui Traian Basescu, iar RA-APPS a comunicat ca Presedintia nu a solicitat lucrarile de renovare, joi, Regia a revenit asupra declaratiei si a transmis intr-un comunicat ca imobilul urma sa fie atribuit in 2014 unui fost sef de stat. De asemenea, fostul premier Emil Boc a declarat ca nu a primit niciodata o solicitare din partea presedintelui suspendat Traian Basescu pentru atribuirea vreunei vile de protocol, care sa fie utilizata dupa terminarea mandatului. El a precizat ca Vila Dante face parte din patrimoniul RA-APPS, iar decizia de renovare a fost luata de regie care a acordat si fondurile necesare investitiei.

"Niciodata presedintele Romaniei, nici verbal nici scris, nu mi-a solicitat, in calitatea de prim-ministru, atribuirea unei locuite de protocol in vederea utilizarii ei dupa anul 2014, adica dupa sfarsitul mandatului de presedinte al Romaniei", a declarat Emil Boc. De asemenea, fostul premier a explicat ca "acest lucru nici nu ar fi posibil, pentru ca locuintele de protocol care se pun la dispozitia unui fost sef de stat se atribuie prin hotrare de guvern dupa expirarea mandatului presedintelui, care are dreptul la o locuita de protocol potrivit legii. Nu a existat niciun fel de hotarare de guvern si nici nu putea sa existe pentru a atribui o locuinta de protocol dupa 2014, 2015, 2016".

RA-APPS: Vila Dante, pregatita pentru resedinta

Conducerea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a transmis Guvernului o adresa in care sustine ca mobilierul de la Vila Dante a fost achizitionat special pentru o resedinta de locuit, nu pentru o vila de protocol, si ca urma ca, in 2014, sa fie adoptata o hotarare prin care imobilul sa fie atribuit "unui fost sef de stat". Documentul a fost prezentat, joi, la Palatul Victoria, de premierul Victor Ponta, fiind transmis la solicitarea din 26 iulie a Secretariatului General al Guvernului (SGG).

In adresa RA-APPS se arata ca, in perioada ianuarie 2010-martie 2011, Vila Dante a fost utilizata de regie, prin SGG, pentru organizarea de intalniri si mese oficiale pentru Guvern, Senat, Camera Deputatilor si Administratia Prezidentiala. Incepand cu aprilie 2011, din cazua stadiului avansat de degradare a imobilului, RA-APPS a inceput reparatii capitale si lucrari de modernizare in suma totala de 2,43 milioane lei.

"Tot in aceasta perioada, in urma discutiilor dintre SGG si RA-APPS, destinatia Vilei Dante a fost gandita ca o viitoare resedinta pentru un fost sef de stat, motiv pentru care mobilierul a fost achizitionat special pentru o resedinta de locuit si nu pentru o vila de protocol (cost mobilier-555.930 lei). La finalizarea lucrarilor, vila a fost preluata de SPP, urmand ca la momentul oportun, respectiv 2014, SGG sa promoveze o hotarare de guvern pentru schimbarea destinatiei imobilului, din vila de protocol in vila de destinatia de resedinta oficiala pentru un fost sef de stat", se arata in documentul semnat de director general al RA-APPS.

Citind documentul RA-APPS, premierul a vorbit si despre o "solicitare expresa" formulata in aprilie 2011 (solicitare care nu este insa mentionata in adresa regiei-n.r.), cand au inceput reparatiile la Vila Dante, dar fara sa precizeze din partea cui a fost depusa o astfel de solicitare si spunand doar ca lucrurile au fost discutate prin SGG.

"Am auzit ca Basescu vrea sa depuna o plangere penala impotriva mea pentru ca am dezvaluit publicului larg faptul ca, din bani publici, si-a pregatit o vila de protocol pentru perioada de incheiere a mandatului. Mi-e teama ca nu va face nicio plangere penala, mi-as dori sa faca, pentru ca in fata procurorilor zecile de angajati ai RA-APPS, membri ai SPP, cei care au lucrat acolo, vor veni si vor depune marturie pentru faptul ca presedintele Traian Basescu este cel care in mod direct a cerut, a inspectat, a vazut toate lucrarile facute acolo. Minciuna domnului Basescu este evidenta", a spus Ponta.

Basescu ii face plangere penala lui Ponta: „Eu n-am cerut nicio vila”... UPDATE! Mitinguri "pro-" si "contra-" Traian Basescu, in Bucuresti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x