Antena Căutare

CCR: Taierea pensiilor, NECONSTITUTIONALA. Scad doar salariile!

Judecatorii Curtii Constitutionale (CCR) s-au pronuntat, vineri, asupra celor doua legi de austeritate pentru care Guvernul Boc si-a angajat raspunderea. Dupa o dezbatere care s-a prelungit pe parcursul a doua zile, acestia au decis ca Articolul 9 din legea care presupune taierea pensiilor cu 15% este NECONSTITUTIONAL. Cat priveste restul articolelor din lege, ramane de vazut daca Parlamentul se va pronunta doar pentru modificarea Articolului 9 sau va reface in totalitate legea.

Iata articolul respins de CCR:



(2) La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum si a indemnizatiei de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizata este de 622,9 lei.

Iata articolul respins partial din Legea care prevede taierea pensiilor:

Art. 1- Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi, urmatoarele categorii de pensii stabilite pe baza legislatiei anterioare, devin pensii in intelesul Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare:
a) pensiile militare de stat;
b) pensiile de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor;
c) pensiile de serviciu ale judecatorilor, procurorilor si judecatorilor, respectiv magistratilor asistenti ai Curtii Constitutionale;
d) pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea;
e) pensiile de serviciu ale personalului diplomatic si consular;
f) pensiile de serviciu ale functionarilor publici parlamentari;
g) pensiile de serviciu ale deputatilor si senatorilor;
h) pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila;
i) pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi

In urma deciziei CCR, cele doua legi se reintorc la Parlament spre a fi modificate in punctele gasite de Curte ca neconstitutionale, urmand ca dupa armonizarea cu punctul de vedere exprimat de judecatorii acestei institutii si adoptarea lor in plenul reunit, sa fie trimise presedintelui Traian Basescu spre promulgare. Potrivit Constitutiei, prevederile declarate neconstitutionale trebuie puse in acord cu decizia Curtii in termen de 45 de zile.

Magistratii raman cu PENSII de LUX!

In ceea ce priveste legea prin care se eliminau pensiile speciale, judecatorii CCR au decis ca doar magistratii se pot bucura in continuare de acest drept. Cu alte cuvinte, militarii, politistii, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, personalul diplomatic si consular, personalul aeronautic civil, parlamentarii, functionarii publici parlamentari si personalul Curtii de Conturi vor primi de acum inainte pensii calculate in functie de contributia platita si NUMAI procurorii si judecatorii, inclusiv cei de la Curtea Constitutionala, vor beneficia de pensii de serviciu. Adica, mult mai mari decat cele pe baza de contributie!



Citeste si:
Surse: Guvernul creste TVA la 25%, posibil si cota unica la 20%
Euro, la 4,2685 lei dupa dezbaterea legilor de austeritate
Cine imparte, parte isi face: Magistratii raman cu PENSII de LUX!

Cine imparte, parte isi face: Magistratii raman cu PENSII de LUX!... Ziaristii, teroristi, criminali, traficanti......

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x