Antena Căutare

Cine este Traian Basescu, conform Reuters: Un presedinte acuzat de injurii rasiale si nepotism

Agentia internationala de presa Reuters a realizat un profil ironic si critic la adresa presedintelui Traian Basescu, scrie Jurnalul.ro.

Iata profilul presedintelui Romaniei:

1. Al treilea presedinte dupa caderea comunismului in 1989, ambitiosul fost capitan de nava s-a facut remarcat prin lupta impotriva coruptiei si pregatirile in vederea intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, in anul 2007. Dar stilul sau abraziv si acuzatiile de depasire a atributiilor au condus la suspendarea sa in 2007, inainte ca romanii sa respinga demiterea sa printr-un referendum.

2. Capitan de nava comerciala, s-a inscris din necesitate in Partidul Comunist in regimul lui Nicolae Ceausescu si a devenit faimos pentru a fi numit la comanda celei mai mari nave a Romaniei, la varsta de doar 32 de ani.

3. Ca ministru al Transporturilor in anii 1990, a fost varful de lance al privatizarii flotei comerciale a Romaniei, mari, dar ruginite.

4. Simbolul campaniei sale electorale din anul 2000, cand a fost ales primar al Bucurestiului cu o larga majoritate, a fost un ardei iute rosu, ca un avertisment al stilului sau „ascutit". Printre controversele mandatului sau s-au numarat eliminarea chioscurilor stradale si incercarea de eutanasiere a maidanezilor - fapt care a atras mania activistilor pentru drepturile animalelor, printre care s-a numarat Brigitte Bardot.

5. Militand pentru reforma clasei politice, Basescu i-a succedat veteranului ex-comunist Ion Iliescu, in anul 2004. Cinci ani mai tarziu, a fost re-ales „la mustata" cu un mesaj de dreapta, invingandu-si oponentul de stanga, Mircea Geoana.

6. Dupa ce a facut publice, in anul 2005, arhivele Securitatii, a fost sters, oficial, in anul urmator, din lista de colaboratori ai temutei foste politii politice a lui Ceausescu.

7. Trei guverne s-au prabusit in timpul conducerii sale, cel mai recent in februarie 2012, cand premierul de centru Emil Boc a demisionat, in urma protestelor la adresa masurilor de austeritate impuse de FMI. Problemele economice au avut, de asemenea, un impact si asupra popularitatii lui Traian Basescu.

8. Acuzatiile de injurii rasiale si nepotism -fiica sa clienta a cluburilor de noapte a trecut in viteza prin politica autohtona, ajungand direct in Parlamentul European- au deteriorat, de asemenea, imaginea actualului presedinte.

Confruntat cu perspectiva castigarii alegerilor din noiembrie de catre Opozitia stangista, Basescu l-a inlocuit pe Boc cu fost sef al spionilor Mihai Razvan Ungureanu si pare determinat sa impulsioneze sansele electorale ale PDL.


Foto: Intact Images

Mircea Dusa: "USL ar putea renunta la greva parlamentara"... Tensiuni in USL? PSD si PNL merg separat la localele din Vatra Dornei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x