Antena Căutare

Cine este Victor Ponta, premierul desemnat de Basescu

Victor Ponta, social-democratul care a intrat in partid pe vremea lui Adrian Nastase, a fost procuror, secretar de stat, ministru, parlamentar, iar din 2010 este presedinte al PSD, scrie Mediafax.

Victor-Viorel Ponta s-a nascut la 20 septembrie 1972, in Bucuresti, are doi copii si se afla la a doua casatorie. Acesta este casatorit cu eurodeputatul PSD Daciana Sarbu, fiica social-democratului Ilie Sarbu, vicepresedinte al PSD si ministru al Agriculturii in Guvernele Nastase si Boc.


STUDII

In 1995 devine absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti. Opt ani mai tarziu devine doctor in Drept Penal International.

ACTIVITATE PROFESIONALA

Din 1995 pana in 1998, Ponta a fost procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 1, iar din 1998 pana in 2001 procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie - Sectia de Anticoruptie, Urmarire Penala si Criminalistica.

Din octombrie 2002 a fost lector universitar la catedra de Drept Penal a Universitatii Romano-Americane, iar din martie 2007 - conferentiar universitar la aceeasi universitate.

ACTIVITATE POLITICA SI GUVERNAMENTALA

Victor Ponta a fost secretar de stat, seful Corpului de Control al Guvernului, in perioada 2001-2004, cand premier era Adrian Nastase.

In noiembrie 2002, este ales presedinte al Tineretului Social Democrat, ocazie cu care Adrian Nastase remarca faptul ca poaspatul lider seamana din profil cu Nicolae Titulescu si devine astfel "micul Titulescu".

El a fost in 2004 ministru delegat pentru Controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii Acquisului Comunitar.

Ponta a fost, in legislatura 2004-2008, deputat PSD de Gorj.

De asemenea, din septembrie 2006, Ponta a fost vicepresedinte al Biroului Permanent din Camera Deputatilor. Se remarca in conflictele directe cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, legate de modul de numire a magistratilor.

Ponta a obtinut un nou mandat parlamentar la alegerile din 30 noiembrie 2008.

In timpul guvernului PDL-PSD, a fost ministru-delegat pentru relatia cu Parlamentul.

Si-a anuntat candidatura la sefia PSD cu mai putin de o saptamana inainte de Congresul din 20 februarie 2010 si a castigat competitia in fata lui Mircea Geoana.

Vineri seara, Victor Ponta a fost desemnat de presedintele Traian Basescu sa formeze noul Guvern, ca urmare a adoptarii motiunii de cenzura impotriva Cabinetului Ungureanu.

Crin Antonescu: "Fara sustinerea celor care au migrat de la PDL la USL nu ar fi cazut guvernul Ungureanu"... Victor Ponta, noul premier desemnat de Traian Basescu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x