Antena Căutare

CNCD l-a amendat cu 10.000 de lei pe primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, după afirmaţiile făcute

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a amendat cu 10.000 de lei pe primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, după afirmaţiile privind realizarea de anchete sociale în cazul cuplurilor care vor să aibă un copil. CNCD a constatat că acestea încalcă dreptul la demnitate al cetăţenilor care aparţin unei clase sociale, respectiv unei minorităţi etnice, constituind un discurs incitator la ură, depăşind limitele libertăţii de exprimare şi încalcă prevederile din Constituţie privind dreptul la viaţă intimă, familială şi privată.

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a adoptat, în şedinţa de miercuri, o hotărâre prin care a constatat că mesajul primarului Dorin Florea încalcă dreptul la demnitate al cetăţenilor care aparţin unei clase sociale, respectiv unei minorităţi etnice, constituind un discurs incitator la ură, depăşind limitele libertăţii de exprimare şi încalcă prevederile art. 26 (dreptul la viaţă intimă, familială şi privată) din Constituţia României, art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

Pentru aceste fapte, CNCD i-a aplicat lui Dorin Florea o amendă de 10.000 de lei.

Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (7 voturi).

Potrivit CNCD, Colegiul director a constatat că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, se sancţionează penal relele tratamente aplicate minorului, inclusiv de către părinţi (punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului se sancţionează cu închisoare de la 3 la 7 ani), totodată Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului protejează copiii împotriva abuzului sau neglijenţei.

"Sunt binevenite şi necesare dezbaterile privind sistemul asistenţei sociale, a protecţiei copilului, însă aceste dezbateri nu se pot transforma în mesaje politice care promovează ura împotriva unor categorii de persoane sau care limitează dreptul la viaţă intimă, familială şi privată de familie (art. 26 din Constituţia României). Este de neconceput ca într-un stat democratic să se solicite acordul autorităţilor pentru a concepe un copil. Comentariile extrem de rasiste, ulterior afirmaţiilor domnului primar Dorin Florea, reprezintă un alt element de gravitate a mesajelor în cauză", arată CNCD.

Sursa citată precizează că neacordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului ca sancţiune pentru familiile nevoiaşe cu mulţi copii nu apare ca practică în niciun stat european. Pe lângă această indemnizaţie unele state au introdus măsuri prin care sprijină şcolarizarea sau angajarea părinţilor, dar în niciun caz nu se sistează plata acestei indemnizaţii. Alocaţia de stat pentru copil este un drept constituţional, care nu poate fi limitat în niciun fel, în acest sens existând jurisprudenţa Curţii Constituţionale a Românei, şi i se cuvine copilului, nu părinţilor.

"La nivelul Uniunii Europene, România este ţara unde sărăcia extremă este foarte prezentă, totodată există serioase probleme privind rezolvarea situaţiei copiilor abandonaţi. Este nevoie de o analiză serioasă a modului în care situaţia actuală poate fi îmbunătăţită, însă afirmaţiile, mesajele de genul celor emise de domnul Dorin Florea, nu sunt de natură să contribuie la o dezbatere publică constructivă, care să genereze un progres, ci răspândesc, instigă, promovează sau justifică ura, discriminarea sau ostilitatea faţă de un anumit grup. Discursul de incitare la ură este periculos întrucât contribuie la un climat din ce în ce mai intolerant faţă de anumite grupuri", mai spun reprezentanţii CNCD.

Dorin Florea susţinea, într-o postare pe Facebook intitulată "Aducerea pe lume a unui copil ar trebui să fie o mare responsabilitate într-un stat civilizat", că "lipsa dezbaterilor publice şi a discuţiilor organizate într-un mediu adecvat nasc de cele mai multe ori legi, hotărâri de Guvern şi alte acte normative foarte greu de aplicat, cu urmări de cele mai multe ori ciudate".

"Aşa se întâmplă şi în cazul legislaţiei privind acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului care, după părerea mea, ar trebui abordată altfel. Nimeni nu se poate opune dorinţei de a avea un copil, însă populaţia trebuie conştientizată că responsabilitatea creşterii şi formării unui copil este uriaşă. De mai bine de şase ani, am atras atenţia asupra acestor aspecte, dar se pare că pe nimeni nu interesează. Reiau acest subiect şi propun introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii, anchetă care să ţină cont de următoarele lucruri:

- dovada unui loc de muncă şi a unei locuinţe stabile;

- situaţie financiară acceptabilă;

- un nivel de educaţie minim stabilit prin lege;

- vârsta minimă la care un adult să devină părinte, etc.", scria Florea.

El adăuga că, în cazul în care un cuplu care nu îndeplineşte aceste condiţii are totuşi un copil, acesta ar trebui preluat de stat, pentru a avea condiţii corespunzătoare.

"În cazuri excepţionale, în care totuşi un cuplu care nu îndeplineşte condiţiile prezentate mai sus va avea un copil, consider că statul va trebui să preia copilul şi să-i ofere condiţiile corespunzătoare pentru dezvoltare (igienă, educaţie, hrană). În acest caz, indemnizaţia nu ar mai fi acordată părinţilor. Aceştia vor avea însă posobilitatea de a-şi recupera copilul, după ce vor îndeplini condiţiile prevăzute mai sus", mai susţinea Florea.

El consideră că "nu este cazul să ne gândim să creştem demografia ţării cu orice preţ".

"În România există multe familii defavorizate (nu mă refer la persoane cu dizabilităţi), ci la cei apţi de lucru care nu vor să muncească, la cei care aduc pe lume copii cu un singur scop: să aibă o sursă de venit. Aceste medii generează infracţionalitate crescută, abandon, lipsă de educaţie etc. Sunt absolut convins că după o dezbatere serioasă privind această temă şi conştientizarea celor ce primesc alocaţia ca sursă de venit, s-ar relansa şi programul de contracepţie. Cu toate eforturile Primăriei Târgu Mureş pentru a integra din punct de vedere social aceste persoane, din păcate nu s-a reuşit decât în mică măsură. Iar asta din mai multe cauze, dar cele mai importante sunt cele arătate mai sus", afirma Florea.

Amenda CNCD a avut în vedere şi declaraţii făcute ulterior de Florea pentru HotNews.ro: "Eu am (la Tg. Mureş - n.r.) cel mai mare număr de ţigani din ţară (...) Ţiganii sunt o problemă serioasă a României şi ne facem că nu vedem?! (...) De când i-a dezrobit Cuza, au rămas la fel".

Sursa : news.ro

Ponta spune că senatorii Pro România vor vota mai degrabă un social-democrat în fruntea Senatului decât un liberal, dar ... Tăriceanu: Curtea Constituţională i-a dat o palmă domnului Meleşcanu, care trebuia să nu accepte să fie nominalizat şi s...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x